PSC i ICV-EUiA aproven al Ple els pressupostos de Sant Adrià per al 2014

04/02/2014 – La proposta va ser aprovada provisionalment amb els vots socialista i ecosocialista, mentre que PP, CiU i PxC es van posicionar en contra i el regidor independent Óscar Marjalizo es va abstenir.

El passat divendres, el Ple de l’Ajuntament va debatre la proposta del Pressupost 2014 -de 37.571.251€- elaborada per l’equip de govern (PSC, ICV-EUiA), que va ser aprovada provisionalment amb els vots socialista i ecosocialista, mentre que PP, CiU i PxC es van posicionar en contra i el regidor independent Óscar Marjalizo es va abstenir.

 

Forta aposta pels serveis socials

 

Amb un total de 3,5 milions en Serveis Socials, la pujada més destacada es produeix en l’atenció social primària, que es duplica (+113%) fins arribar a 579.000 euros. Aquesta partida té l’objectiu d’ajudar famílies necessitades que no puguin fer front a alguna factura o a algun impost municipal, a persones desnonades o a adquirir aliments solidaris, entre d’altres. Les injeccions més voluminoses en Serveis Socials es situen en les cobertures de les necessitats bàsiques de la població, mentre s'han mantingut o han patit “petites reduccions” les partides relacionades amb el lleure. Tots els grups van enaltir l’aposta clara en Serveis Socials, encara que van retreure que es podria millorar. 

 

Programes, ajudes i beques

 

Educació s’endú enguany 2,2 milions i la despesa en diferents programes educatius augmenta fins a 992.000 euros. Es mantindran projectes com el Ple Educatiu d’Entorn, tot i la manca de compliment de la Generalitat en qüestions com la liquidació de la seva aportació a l’Escola de Música o a les escoles bressol, subratlla el govern. Es destinaran 25.000 euros a ajudes escolars i una partida de 42.000 per cobrir les 88 sol·licituds de beques de menjador que compleixen els requisits, però a les que el Consell Comarcal no ha pogut arribar.

 

Plans d’ocupació

 

La formació per a persones en recerca activa de feina i els programes adreçats a lluitar contra l'atur sumen un import de 1.772.000€. Aquests recursos estan adreçats al desenvolupament de programes de contractació directa per part de l'Ajuntament i a la formació que permeti la millora dels perfils professionals per accedir al mercat de treball. Enguany es posarà en marxa un nou programa específic per facilitar que les empreses contractin i generin nous llocs de treball.

 

14 milions de despesa salarial

 

El capítol del pressupost destinat als salaris del personal municipal no variarà gaire. Tornarà a rondar els 14 milions d’euros, pocs menys de la meitat del pressupost anual. Des de l’oposició, sobretot CiU i PxC, han protestat per l’organització del cos de treballadors de la Corporació Municipal i critiquen que, a sobre, es contracten serveis externs. A més, reproven que una ciutat com Sant Adrià tingui quasi una desena de regidors a dedicació exclusiva.

 

Des del govern apunten que, per donar cobertura a totes les ajudes socials i programes municipals, cal molt de personal, i que si es contracten alguns serveis externs és perquè es tracta de tasques molt concretes que, de vegades, necessiten de professionals especialitzats. Pel que fa als regidors de govern a dedicació completa, l’edil d’Hisenda, Pedro Rivero, va recordar que l’Ajuntament no disposa de molts càrrecs de confiança, com ara coordinadors d’àmbit o assessors, que sí existeixen en les corporacions de molts municipis, i que els titulars de cada regidoria assumeixen a Sant Adrià aquestes tasques.

 

Un pressupost de 3 milions per a les empreses municipals

 

Pla Besòs i Eusab aglutinaran prop de 3 milions d’euros enguany. La primera, 1,2MEUR, dels quals 73.000 euros els aporta l’Ajuntament; la segona, 1,5 MEUR, 517.000 dels quals del Consistori.

 

La modificació del Ple, motiu de discòrdia  

Com marca la normativa municipal i com acostuma a ser habitual, el Ple de l’Ajuntament se celebra el vespre del darrer dilluns de cada mes. Això es tradueix en què la sessió corresponent a gener hauria d’haver tingut lloc el passat dilluns 27. Degut a que l’equip de govern volia més temps per acabar de tancar i concretar números, parlar amb l’oposició i tenir els comptes llestos per presentar-los abans d’acabar el mes, el Pla va ser posposat fins al divendres. No tothom s’ho va prendre a la lleugera, no obstant. Des de l’oposició apunten que no calia retardar el Ple i que hauria estat millor convocar un ple extraordinari un cop tot estigués consensuat. De fet, els grups opositors van informar que interposarien un recurs per incompliment del Reglament Orgànic Municipal (ROM), ja que, diuen, una decisió així ha de passar, almenys, per Junta de Portaveus, i no va ser així. L’alcalde Joan Callau va argumentar al Ple que sí va comentar la decisió a responsables dels diferents partits i que ningú li va manifestar cap contrarietat. “Només demano una mica de coherència, si us plau”, va concloure.

 

L’oposició critica la falta de diàleg

 

Una de les crítiques compartides per l’oposició ha estat el fet d’informar sobre les línies generals dels pressupostos als mitjans de comunicació abans que als grups municipals. Així mateix, reproven el poc temps que han tingut per analitzar i fiscalitzar els números d’enguany i que alguns dubtes hagin estat esclarits amb poques hores de marge abans del plenari.

 

El Partit Popular consider que s’està venent una despesa social que després s’haurà de constatar i que el govern compta amb uns ingressos “difícilment realitzables”, degut a l’estat de les arques de la Generalitat, que “no complirà amb els pagaments”. Tanmateix, els ‘populars’ creuen que no s’aposta per alguns àmbits que ells veuen prioritaris.

 

CiU, per la seva part, que s’hauria de prioritzar l’adequació dels polígons per atreure inversió, aprofitar totes les places d’escoles bressol disponibles i imprimir més transparència en assumptes com la cooperació internacional, alguns estudis i treballs tècnics contractats o el Consorci de La Mina. A més, asseguren que l’equip de govern no té voluntat negociadora i creuen que, per governar administracions com la Generalitat o la Diputació, fora bo comptar amb l’opoinió de CiU. Tanmateix, van manifestar la seva contrarietat a l’hora d’invertir en nous vehicles municipals, en comptes de dedicar-ho a altres qüestions “més urgents”.

 

PxC, en una línia similar, manifestà que presentar a la premsa abans que a l’oposició les línies del pressupost és “una campanya d’autobombo”. Tanmateix, denuncien “el poc marge de temps per poder estudiar i treballar els comptes i fer propostes”, la falta de policia i consideren un “llast” les empreses municipals. Al igual que el PP, a més, veuen sobredimensionada la previsió d’ingressos.

 

El regidor independent, Óscar Marjalizo, va elogiar el treball de l’equip de govern i la priorització dels assumptes socials, així com la predisposició del regidor d’Hisenda a l’hora d’esclarir dubtes.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure