Novetats ornitològiques del Parc Fluvial del Besòs

18/11/13. Des del 3 de novembre s’està observant un flamenc jove al riu i al seu entorn

18/11/13. 18/11/13. El Parc Fluvià del Besòs té, des de fa uns dies, un nou inquilí. Es tracta d’un flamenc jove que s’ha vist des del passat 3 de novembre. L’expert ornitològic Xavier Larruy explica que aquest ocell aquàtic, de gran bellesa, s’observa sobretot a un grapat de zones humides del litoral català. «És molt abundant al delta de l’Ebre, única zona on hi fa niu. Als aiguamolls de l’Alt i Baix Empordà i al delta del Llobregat hi passa llargs períodes, si bé la seva presència és escassa», assegura. La seva presència en altres localitats és puntual i com a conseqüències de les seves migracions. «Aquest és el cas del tram final del riu Besòs, on ja s’han registrat diverses observacions d’aquesta espècie, malgrat ser un fet més aviat rar», explica.

L’expert diu que com que es tracta d’una espècie gregària i el Besòs és un riu estret i amb molta freqüentació humana als marges, els grups de flamencs no poden aturar-se al riu. Així, «les dades existents corresponen majoritàriament a exemplars juvenils solitaris que no acostumen a estar més d’un dia. Cal destacar, però, que enguany ja s’han vist 2 juvenils que s’observaren durant uns 10 dies a finals d’estiu i un altre individu que s’està observant al llarg del mes de novembre». Les espècies joves són de colors menys vistosos que els adults i molt refiats. Per aquest motiu Larruy recorda que és «important que no entrin ni persones ni gossos a la llera del riu per tal de no espantar ni al flamenc ni als altres ocells». Al riu s’alimenten de larves d’insectes en trams amb escassa fondària i corrent d’aigua força lenta. Amb les seves llargues potes remouen el fang i amb els seus bec i llengua característics filtren l’aliment.

Segons l’ornitòleg, en els darrers anys les observacions de flamencs aturats es realitzen bàsicament aigües amunt de la desembocadura del riu, entre els ponts del tren i el Molinet. «Aquest fet és el contrari que succeïa abans, en que es trobaven a aigües avall del pont del tren i s’explica pel trànsit de persones per la vora de l’aigua de la desembocadura i per l’abocament de l’aigua de mar que utilitza la Central de Cicle Cicle Combinat. Aquesta aigua hauria de ser tornada directament al mar, ja que inhabilita gran part de la desembocadura per a la majoria d’aus aquàtiques a conseqüència de l’augment notable de cabal i velocitat de l’aigua que suposa. A més, al ser aigua salada no permet el creixement de plantes en l’escullera dels marges de la desembocadura», assegura.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure