L’alcalde de Sant Adrià manté l’aposta per fer un Museu de l’Energia a les tres xemeneies

3/10/2012. Manté que, a llarg termini, l'espai cultural podria ocupar una de les torres. També defensa una reflexió ciutadana per consensuar el futur de tot el front marítim

L'alcalde de Sant Adrià, Sito Canga (PSC), manté viva l'aposta de convertir en un Museu de l'Energia una de les tres xemeneies de la central tèrmica que Endesa té al front litoral adrianenc. Ho ha dit entrevistat al programa 'Això no té nom' de Radio Ciutat de Badalona http://www.radiob.cat/aixonotenom. El batlle adrianenc ha argumentat que aquest projecte, pensat ja fa alguns anys, no està descartat sino que, al contrari, "segueix reivindicat amb força" per deixar constància d'una part del passat de la història de la ciutat. Ara bé, segons Canga, aquesta conversió serà a molt llarg termini a causa de la crisi econòmica. Aquella que, segons ha reconegut, va impedir que finalment la Fundació Caixa Catalunya es quedés la central per reaprofitar-la amb usos culturals. Ara, passats uns anys, tot s'ha quedat en idees i mentre no hi hagi agents inversors disposat a impulsar un projecte definitiu, Canga espera que altres usos culturals, com per exemple cinematogràfics a la sala de turbines, puguin donar recursos provisionals fins a la clarificació d'aquest ús definitiu de la central.

 

Per al batlle socialista, però, el temps corre en contra del "problema real" de les tres xemeneies: el cost del seu manteniment, ara i després que Endesa desmantelli gran part de la central. "En un any hauriem de saber què fer, perquè Endesa potser no voldrà quedar-se l'espai i l'Ajuntament no assumirà l'elevat cost del seu manteniment, com va quedar clar en la consulta ciutadana feta fa uns anys", ha dit. "Haurem de tenir l'habilitat de trobar un soci per donar sortida al recinte i haurem de fer un procés participatiu, entre administracions, empreses i veïns, per pensar què volem fer allà", ha afegit Canga. En aquest sentit, ha reconegut la importància d'aquest procés per "dignificar" el front marítim adrianenc, que des de Badalona connecti finalment amb Barcelona, ja sigui "amb parcs, un pont, una bona platja o, si ha d'haver-hi, pisos protegits per garantir que gent amb menys recursos també hi pugui viure-hi". Canga, però, té clar que "qualsevol projecte urbanístic que avui s'aprovi sense consens ciutadà és un suïcidi".

 

D'altra banda, Canga ha reconegut l'imminent desmantellament de part de la central tèrmica de les Tres Xemeneies. De fet, la borsa de treball que periòdicament engega el programa "El món" de RAC1, va demanar ahir entre 6 o 8 oficials de demolició i entre 3 o 4 maquinistes de maquinària pesada per dur a terme, com a molt tard a finals de mes,  "una important demolició tècnica" a càrrec de la companyia Detecsa http://borsarac1.net/job/45/6-a-8-oficials-de-demolicio-at-detecsa/. L'empresa que, segons ha pogut saber aquest diari, és la que farà aquest treball de desmantellament de la central.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,580SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure