L’Ajuntament dóna llum verda a construir el tanatori amb crematori

13/02/2018 – La plataforma Stop Crematori emprendrà un contenciós als jutjats per intentar aturar l’obra.

La construcció d’un tanatori amb crematori està més a prop que mai de materialitzar-se a Sant Adrià. L’Ajuntament ha concedit la llicència d’activitats i també la d’obres en les darreres setmanes a Tanatori del Litoral, l’empresa promotora de l’equipament funerari que es preveu ubicar a un terreny adjacent a la Ronda del Litoral. Es tracta de les autoritzacions que li mancaven a la companyia per poder edificar-hi. La plataforma Stop Crematori ha anunciat aquest dilluns que interposarà un recurs contenciós administratiu als jutjats per intentar frenar les obres, sense descartar “cap altra via jurídica” que aturi el projecte, en contra del qual es van recollir unes 9.000 signatures.

 

Fonts municipals han explicat que el permís d’activitats ja s’ha notificat a l’empresa, i així ho ha confirmat la pròpia companyia, i queda pendent que es formalitzi el lliurament del permís d’obres. En el moment que Tanatori del Litoral reculli l’autorització per construir, haurà de pagar les tases corresponents i ja només li faltarà tramitar les llicències d’ocupació de via pública i d’urbanització de l’entorn per iniciar els treballs al solar d’uns 10.000 metres quadrats, pels quals ha invertit uns 5,6 milions d’euros des que el va adquirir al Consell Comarcal del Barcelonès i a l’Ajuntament al 2015.

 

L’Ajuntament ha recordat aquest dimarts que va demanar mesures de control mediambiental complementàries a la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat, i que, fruit d’aquesta petició, la llicència ambiental ha incorporat mesures que no són les habituals en una llicència per a un forn de baixa capacitat com el que s’instal·larà. Els nous paràmetres que es mesuraran, detalla el Consistori, són el mercuri Hg, l’àcid clorhídric HCI i les dioxines i els furans PCDD/F, els quals es controlaran semestralment durant el primer any d’activitat del crematori per fer-ne una valoració.

Stop Crematori ha rebutjat que es doni llum verda als serveis funeraris amb forn incinerador, que temen que incrementi la contaminació a Sant Adrià, en especial a zones habitades de Sant Adrià Nord i La Catalana. Pel col·lectiu veïnal, els permisos s’han lliurat “sense tenir en compte la problemàtica ambiental que pateix el municipi ni la forta oposició ciutadana al projecte”. La plataforma i el grup municipal de Sant Adrià en Comú van al·legar contra el crematori, pero els seus arguments han estat desestimats pel Consistori.

 

Després d’un parell d’anys de tràmits i diverses mobilitzacions contra la construcció, el projecte va entrar en punt mort al juny de 2017, quan un informe del secretari de l’Ajuntament va advertir que l’edificació podia comportar incomplir el planejament urbanístic, ja que no la promovia l’administració pública sinó un operador privat, i proposava modificar el Pla General Metropolità per adaptar-lo a les circumstàncies. No obstant, altres dictàmens de tècnics municipals no hi veien incompatibilitats, i és el criteri que s’ha imposat, ja que les llicències s’han adjudicat sense cursar un canvi del planejament.

 

Alhora, l’Ajuntament va consultar el Consell Comarcal si la venda de la parcel·la es podia revertir per impedir l’edificació. El Consell ha conclòs que no procedeix perquè suposaria incomplir el contracte signat amb la companyia, així com el possible pagament d’indemnitzacions. Tanatori del Litoral ja va avisar a través d’unes al·legacions que denunciaria l’Ajuntament i li reclamaria el retorn de la despesa efectuada si paralitzava les autoritzacions.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,579SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure