La Generalitat declara un episodi per alta contaminació per partícules a 40 municipis de la conurbació de Barcelona

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat un episodi d’alta contaminació per partícules als 40 municipis de la regió metropolitana de Barcelona que constitueixen l’‘Àmbit 40’, l’àrea d’aplicació del Pla d’actuació per a la Millora de la Qualitat de l’Aire, horitzó 2020 (PAMQA 2020).

 

La mesura es pren a conseqüència de la persistència de l’estabilitat atmosfèrica per un potent anticicló i per l’augment de les emissions vinculades a la mobilitat que han fet incrementar la concentració de partícules en suspensió PM10 a l’aire.

 

Dimarts 26 es va activar un avís preventiu, que es va mantenir ahir dimecres. La mitjana diària dels nivells d’aquest contaminant durant els darrers dies ha estat superior al valor límit diari de 50 μg/m³ (micrograms per metre cúbic) en més d’una estació de mesurament de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de l’Àmbit 40’. Ahir dimecres hi va haver superacions del valor límit diari a quatre estacions de la ciutat de Barcelona (Eixample, Gràcia, Poblenou i Vall d’Hebrón) i a les dues de Montcada i Reixac. La previsió a 24 hores, a més, indica que els nivells de PM10 es mantindran elevats i es podria superar el valor límit diari durant el dia d’avui, ja que lescondicions de dispersió no milloraran significativament. La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment de la situació i valorarà demà divendres si caldrà mantenir o no l’episodi.

 

Reduir la generació i la resuspensió

L’activació d’aquest episodi no comporta restriccions de vehicles, que, en coordinació amb les diferents administracions implicades, només es produiran en el cas d’episodi de contaminació per diòxid de nitrogen (NO2) a l’àrea intrarondes de Barcelona i allà on els municipis així ho regulin. L’episodi d’alta contaminació per partícules (PM10) suposa gestionar la velocitat a les vies ràpides, a través del Servei Català de Trànsit, informar la població perquè utilitzi els transports públics si s’ha de desplaçar, emetre consells generals a través del CECAT i de l’ATM, a més d’instar a les activitats cimenteres a reduir les emissions i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres.

 

En concret, es recomana a la ciutadania: • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit. • Utilitzar el transport públic. • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat. Si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa, etc. • Utilitzar el cotxe compartit. • Realitzar una conducció eficient. Arrencades suaus, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc. • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que produeixi les emissions més baixes. • Regular la climatització de les llars. • Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils en el cas que encara estiguin engegades. • Limitar la crema de rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.

 

Col·laboració municipal

De forma paral·lela, s’insta els municipis a aplicar el màxim nombre d’aquestes mesures: • Realitzar campanyes de comunicació intensiva, amb els mitjans de comunicació local, per explicar la situació. • Introduir missatges informatius relatius a la situació a les pantalles d'informació variable. • Incrementar el reg de carrers. • Suspendre qualsevol activitat potencialment generadora de pols mentre duri el període d’episodi ambiental de contaminació, sempre que sigui tècnicament possible. • Prohibir l’ús de bufadors, radials sense aspiració focalitzada o humidificació, i en general totes aquelles eines que puguin aixecar pols. • Restringir les operacions d’asfaltar o enquitranar els carrers. • Regular la climatització en comerços i serveis municipals. • Incrementar el control de les activitats industrials on la competència és municipal. • El Departament de Territori i Sostenibilitat s’ha encarregat de comunicar a determinades instal·lacions industrials que no realitzin processos com arrencades i postes a punt que no siguin imprescindibles i es pugin endarrerir.

 

Els nivells de partícules són elevats a tot el territori.

Per aquest motiu és convenient, segons el protocol consensuat amb el Departament de Salut, que les persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries moderin l’activitat a l’aire lliure. També es demana a tota la població evitar l’exercici físic intensiu a l’exterior. Tots els detalls es poden consultar al Canal Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

 

Podeu consultar els nivells de la qualitat de l’aire a temps real a través de l’aplicació gratuïta per a telèfons mòbils AireCat, a l’App Store i a Google Play Store, o de l’entorn web d’informació de les dades de qualitat de l’aire.

 

Els municipis de l’’Àmbit 40’

Els municipis que formen part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric, coneguda com a ‘Àmbit 40’ són: Badalona, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,568SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure