Els primers voluntaris al reallotjament a la Mina visiten els habitatges de nova construcció

27/07/2012. Hauran de pagar entre 35.000 i 46.000 euros per accedir als nous pisos. La crisi econòmica complica molt l'enderroc de l'edifici Venus.

Després de molts mesos amb la situació dels reallotjaments encallada, el barri de la Mina sembla tornar a donar alguna passa per començar d'una vegada per totes aquest procés. En una reunió celebrada fa uns dies, l'administració va concretar als veïns algunes de les condicions amb què s'hauria de produir el reallotjament de les famílies en els nous pisos que s'han construït en aquest barri adrianenc, en el marc d'una transformació urbanística que fa anys que dura. Així, tal i com va confirmar ahir el vicepresident del Consorci de la Mina, Gregorio Belmonte (ICV-EUiA), els veïns hauran de pagar una diferència en relació a les habitacions que tingui cada reallotjat que oscil·la entre els 35.000 euros -per a pisos de tres habitacions- i 46.000 -en el cas de habitatges amb 4 habitacions. I és que les seves actuals vivendes estan valorades, de mitjana, en 82.000 euros i les noves ho estan, depenent de les seves dimensions, entre els 100.000 i els 120.000 euros. D'aquesta manera, els veïns que vulguin reallotjar-se i que no puguin pagar de cop aquestes quantitats, ho podran fer pagant al banc entre 170 i 250 euros al mes durant 25 anys, que són les condicions que les entitats bancàries han ofert en aquest cas. Ara bé, l'administració ja ha aclarit que, fins al moment, no existeix cap solució per a totes aquelles famílies a les quals el banc no els accepti la hipoteca, fet pel qual no podran ser reallotjades.

Segons l'administració, els veïns que actualment volen i poden ser reallotjades sota aquestes condicions són unes 75, tot i que el nombre total de persones que haurien de ser reallotjades segons els plans inicials -amb l'enderroc de l'edifici Venus i els talls verticals als edificis del carrer Mart i Llevant- és de més de 300. De fet, algunes d'aquests 75 veïns ja han visitat aquesta setmana alguns dels nous habitatges, els quals s'adjudicarien en una primera fase. Es tracta dels que estan situats entre el carrer Fernández Márquez i Ana Frank, i el situat entre la Rambla de la Mina i el carrer Llull. Ara bé, en aquestes primeres visites només s'han obert algunes vivendes per evitar el risc d'ocupació il·legal que podria existir. L'administració també va informar que els veïns que vulguin i puguin finançar aquest crèdit tenen fins el proper 6 de setembre per presentar les instàncies pertinents per reallotjar-se amb aquells veïns amb qui tinguin més afinitat i vulguin conviure amb ells. Així, els reallotjats anirien en grup per tal de no deixar habitatges lliures per perill d'ocupació.

Malgrat totes aquestes consideracions, ara mateix hi ha moltes possibilitats que el reallotjament acabi implicant a molts menys veïns dels esperats inicialment, només aquests que es puguin finançar aquestes operacions amb els bancs. I és que l'actual situació econòmica de les administracions, ofegades des del punt de vista financer, està complicant moltíssim les possibilitats que s'acabi fent l'enderroc de l'edifici Venus, el que comportaria haver de reallotjar més de 200 veïns. Davant la impossibilitat que molts d'aquests veïns puguin pagar de cop el cost d'aquests nous habitatges, les administracions haurien d'avançar prop de 7 milions d'euros mitjançant un crèdit, una operació que, a dia d'avui, sembla inassumible. D'aquesta manera, si finalment no arriba aquesta aportació, ni l'enderroc de Venus i els talls verticals a Mart i a Llevant seran possibles. L'alternativa, llavors, serà la reforma del bloc de Venus, trobar sortida als habitatges lliures que hi quedessin i intentar vendre els nous. Tal i com explica Belmonte, la decisió final sobre aquest tema s'haurà de prendre en tornar de vacances, presumiblement al setembre. A partir de llavors, només a partir de llavors, s'iniciaria el reallotojament.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,580SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure