Març és el mes de portes obertes a Sant Adrià i les escoles preparen una sèrie de visites i actes per donar-se a conèixer
De cara al proper curs escolar, tots els pares i mares que vulguin matricular als seus fills/es en alguna escola infantil o col·legi/institut de Sant Adrià de Besòs tenen la possibilitat de visitar el centre abans gràcies a les jornades de portes obertes.
L’objectiu és que els progenitors puguin veure les instal·lacions i informar-se del projecte educatiu de cada centre abans de prendre la decisió. Aquestes jornades es desenvoluparan durant el mes de març.
Aquestes jornades de portes obertes s'han convertit, d'algun temps ençà, en gairebé un habitual per a molts col·legis, que veuen en ella una oportunitat per a mostrar el seu model educatiu. Possiblement fa uns anys aquesta proposta no tenia la dimensió que existeixi actualment, entre altres coses perquè la natalitat era més alta.
De cara a aquest 2020, amb un altre descens important en el nombre de nens i nenes que inicien el segon cicle d'Infantil, qualsevol moviment d'aquest calibre, ja gairebé com si fos una campanya de màrqueting, serà benvingut.
Així, aquestes clàssiques visites es complementen, en alguns casos, amb vídeos informatius que, a través de les xarxes socials, es converteixen en el millor reclam per a aquests pares i mares que encara no saben en quin centre educatiu matricular als seus fills.
Aquestes jornades de portes obertes estan centrades habitualment a informar els pares sobre tots avantatges dels centres, és a dir, des de com són les seves instal·lacions fins amb quins serveis compten, si tenen menjador escolar, aula matinal, aula de suport a la integració…. No obstant això, segons alguns centres consultats, les preguntes més comunes dels pares i mares que acudeixen a aquestes jornades solen estar relacionades amb si es té o no menjador i aula matinal, si realitzen activitats extraescolars i quins o la metodologia a impartir.
També, en alguns casos, es posa l'accent en el personal de Pedagogia Terapèutica i monitors que atenen nens amb necessitats educatives especials.
A Sant Adrià de Besòs hi ha 3 escoles públiques d’educació infantil i primària, 1 institut-escola públic d’educació primària i secundària, 1 institut d’educació secundària, batxillerat i formació professional, i 3 centres concertats, 1 centre concertat d’educació especial, 2 escoles bressol públiques, 5 escoles bressol concertades i 2 centres de formació d’adults.
- Educació infantil (de 0 a 3 anys): dins els centres públics tenim la llar d’infants Garbí i l’Escola Bressol Josep Miquel Céspedes i Espais Familiars. La resta, centres concertats, la Bambi, Patufet, Túrbula petits, Picarol i Fantasía.
- Educació infantil (de 3 a 6 anys) i primària: 4 públics, Escola Catalunya, Escola Cascavell, Institut Escola La Mina i Escola Pompeu Fabra i 3 concertats, Túrbula, Amor de Déu i Sant Gabriel.
- Ensenyament secundari, batxillerat i formació professional: Institut Escola La Mina i Institut Manuel Vázquez Montalbán com a públics i Túrbula, Amor de Déu i Sant Gabriel concertats.
Un Pla Educatiu d’Entorn
El Pla educatiu d’entorn és un instrument que dóna una resposta integrada i comunitària a les necessitats educatives del alumnes més enllà de l’àmbit acadèmic. Es tracta de construir una xarxa estable de suport a la comunitat educativa, que permeti un treball formatiu fora de l’entorn escolar amb la col·laboració dels diferents serveis i recursos municipals i també de les altres institucions i entitats dels àmbits social, cultural i esportiu.
A Sant Adrià, les activitats organitzades i emmarcades en aquest Pla, han estat diverses i han tingut una molt bona participació per part de l’alumnat. El Mercat de Cooperatives escolar, per exemple, consisteix en mostrar i vendre diferents objectes que el propi alumnat ha elaborat, amb la finalitat de recollir diners que compartiran amb una organització sense ànim de lucre. Atrapa-somnis, sabó ecològic, jocs fets a mà, objectes de decoració, etc.
L’adhesió de les escoles a jornades com la del 25N són un altre exemple d’aprenentatge que surt de les aules, ja que s’organitzen tallers, xerrades i concursos literaris per tal d’entendre millor què és el que es reivindica. Les biblioteques municipals també hi col·laboren en aquest tipus d’activitats.
Fins i tot alguns dels instituts, com el Manuel Vázquez Montalbán hi col·laboren dins un projecte de Servei Comunitari que realitzen alumnes de tercer d’ESO. L’alumnat pot escollir entre fer el voluntariat a les escoles Pompeu i Catalunya, al menjador social de la ciutat o a l’Esplai Borinot de l’Ateneu Sant Roc.
En definitiva, tota una sèrie d’activitats que ajuden a fer xarxa i comunitat educativa.
L’Escola Cascavell vol rentar-se la cara
Una de les escoles públiques que organitzen les jornades de portes obertes i que més vol desvincular-se de la imatge projectada fins ara és la Cascavell, situada al Besòs. El seu director, en Francesc Cortacans, ha parlat amb aquest Diari per tal de donar a conèixer la seva missió: “Tota la nostra comunitat somnia. Per això, s’organitzen comissions que tracten diferents àmbits, ja sigui d’infraestructures o acadèmiques, per poder avançar”. A més, el director assegura que la interacció entre l’alumnat és el que assegura l’èxit de la convivència i de les activitats educatives de l’escola. “Tenim una diversitat cultural important. La comunitat gitana suposa un 60%, apart de la pakistanesa, xinesa i, ara cada cop més, la llatinoamericana”. Una heterogeneització que es troba anant pel bon camí.
Una escola que no tenia gaires esperances, tal i com assegura en Francesc: “el centre s’anava a tancar perquè hi ha molta oferta educativa al voltant”. Tot i això, Cascavell es troba ara dins una de les iniciatives del Departament d’Educació i treballen en els laboratoris de transformació educativa a més d’en una comunitat d’aprenentatge amb una estructura d’escola definida pels procediments interns.
La Generalitat informa que retirarà el concert a les escoles concertades que no tinguin un 60% d’alumnes del barri
Durant aquests darrers dies, l’afirmació de la Generalitat respecte el futur de les escoles concertades està provocant debat i incertesa a les famílies que volen matricular als seus fills en aquest tipus de centres educatius. El Diari ha pogut accedir a la informació comunicada pel Manel Dunjó Coscollano, vicepresident de la Federació Catalana de Centres d’Ensenyament respecte a aquest tema. “L’afirmació feta per la Generalitat en la època propera a la preinscripció crea preocupació i alhora inseguretat entre les famílies dels nens/es que s’han de preinscriure i posteriorment matricular.”, assegura. “El decret pretén impedir que les famílies portin als seus fills/es al centre educatiu de la seva preferència i en una societat moderna com la nostra, l’administració te la obligació de respectar la voluntat de les persones, lògicament dins d’un marc regulat, però no d’aquesta manera”. Dunjó, per altra banda, assegura també que les quatre patronals han estat informades durant la negociació, però de cap manera la condició del 60% i del infrafinançament que suporta la concertada mai pot ser acceptada per injusta i discriminatòria. “En el preàmbul del Pacte per la No Segregació quedava ben clar que l’escola concertada que forma part del Servei d’Educació de Catalunya ha de tenir un finançament d’acord a les despeses reals. Ara no és així i la motxilla que ens van prometre portarien a inici de curs es veu que s’ha perdut”.
El vicepresident de la Federació Catalana de Centres d’Ensenyament considera, per tant, que aquest projecte no respecta suficientment el dret dels pares a escollir escola ni els acords del Pacte contra la segregació Escolar promogut pel Síndic de Greuges perquè no assegura un finançament suficient que permeti escolaritzar els alumnes en condicions de gratuïtat, ni fa cap tipus de planificació a curt termini. Comparteix, a més, el sentiment d’incertesa respecte les escoles concertades de la ciutat i informa que les patronals, de moment, no han pres cap decisió sobre un recorregut jurídic. “Estem obertes al diàleg per tal de trobar una solució de consens en un tema tant important per la cohesió social del nostre país”.