El coronavirus fa estralls en les residències de gent gran

 

Dues de les 3 residències de Sant Adrià han estat intervingudes

 

A falta de la realització de test generalitzats, ha estat impossible fins ara saber el nombre de víctimes mortals que el coronavirus ha deixat en les aproximadament 5.457 residències d’ancians espanyoles, ja siguin públiques, concertades o privades. Però, segons les dades proporcionades per les comunitats autònomes, els usuaris d'aquesta mena de centres que han mort amb COVID-19 o símptomes similars se situen en 16.649, la majoria a Madrid o Catalunya. Així, els morts en residències d'ancians equivaldrien al 67,84% del total notificat oficialment pel Ministeri de Sanitat.

 

Els morts per coronavirus en residències de Catalunya des del 15 de març s'eleven a 2.966, la qual cosa suposa el 59,62% del total en la comunitat, segons el registre de les funeràries regionals. El Departament de Salut -que va deixar d'actualitzar aquesta informació subministrada pels propis centres el passat 13 d'abril- ha informat que fins ara són 10.956 les persones diagnosticades de coronavirus en geriàtrics i 25.011 són casos sospitosos.

 

Intervinguda la Residència Sant Adrià per manca d'equip directiu

 

L’alarma d’aquesta situació saltava a Sant Adrià el 31 de març. El mes acabava amb la conclusió a la què s’ha arribat a la resta del país: les residències de gent gran es trobaven desbordades.  El Departament de Treball i Afers Socials intervenia la Residència Sant Adrià en considerar que l'equip directiu del centre havia “renunciat a les seves obligacions".

De les 20 persones que hi viuen, 14 presentaven símptomes de coronavirus i les altres sis estaven aïllades a l'àrea de centre de dia per evitar contagis. Segons el departament, hi havia una manca de professionals a la residència, no s'havien pres "suficients mesures d'aïllament" i no hi havia "direcció tècnica ni responsable higiènic-sanitària". Per a l'executiu, això demostrava que l'actual direcció no podia “seguir gestionant el centre".

La Fundació Consorci Salut i Social té assumida, actualment i provisionalment, la gestió del centre i la seva direcció, a més d'aportar la dotació de personal necessària.

 
Famílies desinformades

 

Alguns familiars de les persones internades dins la Residència asseguren que la informació facilitada pel Centre és escassa o, fins i tot, inexistent. "No sabíem quin era el número d'afectats o a quants havien aïllat. Tenim un grup de WhatsApp, però és molt caòtic", comentaven a aquest Diari alguns d'aquests familiars.

Pocs dies abans, de fet, vam poder veure a la UME desinfectant la mateixa Residència per considerar-la una zona de risc i també de focus del coronavirus.

 

Però aquesta situació no s’acabava amb la residència Sant Adrià. Començava un nou cas d’horror 1 setmana després, el 7 d’abril, quan es donava a conèixer una xifra esfereïdora en la que no tothom estava d’acord: la residència Matacàs acumulava 60 morts per coronavirus. El centre rebaixava la xifra a 43 i l’Ajuntament a 36. La Residència va fer aquest comunicat intern el 8 d'abril, data de l'última comunicació de la direcció del centre amb les famílies. Però, des de llavors, han ocorregut diverses qüestions. "Han començat a fer test als residents, s'han emportat a alguns a altres centres i els Bombers han intervingut amb tot", expliquen les famílies.

 

L’Ajuntament, per la seva part, demanava ajuda urgentment al Departament de Treball, Afers Socials i Familia de la Generalitat. La UME tornava a actuar llavors desinfectant el centre i els seus voltants.

 

Mossèn Anton, lliure de coronavirus

 

Però no tot són males notícies a Sant Adrià. La residència Mossèn Anton no ha registrat en tot aquest temps cap cas de coronavirus al centre. L’Alicia Tarragon, directora, ha parlat amb aquest Diari i ens ha fet saber com ha estat el procés de la malaltia al centre. “Hem passat molta por mentre hem estat aïllats. Hi havia gent que no sabíem si estaven malalts o no perquè no ens han fet els PCRs fins el dia 27 d’abril. De fet, a hores d’ara encara hi han moltes residències que no els hi han fet, a més amb casos positius”, explica l’Alicia, que denuncia la manca de material per part de la Generalitat. “La Generalitat no ha estat a l’alçada, encara i que els hi hem demanat material, el que ha arribat és per fer un acudit, quasi sembla que hagin enviat mostres… El 90% de material que hem aconseguit és perquè ens l’ha fet arribar el nostre Ajuntament”.

 

Aquesta residència ha tingut un paper fonamental en les xarxes socials. “Utilitzem les xarxes socials amb molta intensitat i de forma habitual. Per a nosaltres constitueix un mitjà per a donar-nos a conèixer i mostrar la nostra transparència en la nostra manera de fer i de tractar els nostres residents i les seves famílies. De fet tenim penjats documents com les darreres inspeccions d’afers socials, de sanitat o el nostre contacte del servei. A més, tenim Instagram, Twitter, Facebook, Blog i Web, i els mantenim tots actius i actualitzat”.

 

Per últim i com a recomanació per a una possible millora en el futur, i en cas d’un rebrot del virus, l’Alicia assegura que ja disposen de material de protecció i de més coneixements per a fer-ho servir. “A més, des que ens supervisa Salut en comptes de Afers Socials tot va molt millor”. Tot i això, l’Alicia denuncia la discriminació per edat a l’hora de rebre assistència sanitària a les UCIS. “Hi tenen dret i és una injustícia molt gran”.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,580SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure