El Besòs, recuperat després del greu abocament de desembre

El confinament ha deixat una bona petjada al riu Besòs. Els darrers anàlisis de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) després del greu abocament produït al desembre de 2019 per un incendi en la planta de reciclatge de dissolvents Ditecsa a Montornès del Vallès (Barcelona) han revelat la pràctica descontaminació del riu.L'abocament va afectar un tram de 18 quilòmetres entre Montornès i la desembocadura, a Sant Adrià de Besòs.

Sis mesos després, les anàlisis realitzades al juny evidencien la desaparició de tòxics en tot el tram excepte en una zona d'aigües subterrànies situada a uns 300 metres d'on es va produir l'accident. Aquest focus tòxic està sent delimitat i tractat per la planta química, segons l'ACA.

 

El dia de l'accident, alguns contaminants van superar en més de deu vegades les concentracions permeses, centenars de peixos van morir i una forta olor va poder percebre's durant dies. Va suposar un cop a la progressiva recuperació en els últims anys d'un riu que en el passat es va guanyar el sobrenom de “claveguera a cel obert”. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va qualificar l'accident de “desastre ecològic” i la Fiscalia de Medi Ambient va obrir una recerca. La població de peixos va minvar.En el tram més afectat, l'ACA ha detectat poca densitat d'exemplars. “En ocells, en canvi, nosaltres hem observat que el cop no ha estat tan fort. En peixos, creiem que encara és aviat per a mesurar l'impacte real”, adverteix Xavier Larruy, biòleg que col·labora amb el Consorci del Besòs.

 

800.000 euros

Malgrat que en paraules de Larruy l'abocament “va ser un dels més greus dels últims anys”, el biòleg creu que el seu impacte mediambiental no va ser tan catastròfic perquè només va durar un dia. “Fins que passin uns mesos i no es facin més estudis comparatius no sabrem què va suposar”, incideix. La Generalitat s'ha compromès a fer estudis sobre la fauna durant els pròxims dos anys.L'ACA també va anunciar ahir la finalització de les obres per a reposar el col·lector afectat per l'abocament i va detallar que la indemnització per a la reparació del sistema de sanejament i el cost pel rescabalament pels danys ocasionats suposaran que la planta química haurà d'abonar prop de 800.000 euros.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,578SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure