“Com que partim de zero, cada dia és un avenç”

27/11/13. Entrevistem Joel López, president dels Castellers de Sant Adrià de Besòs

Quan arrenca la colla castellera de Sant Adrià?
La idea va sorgir fa un any. A mi sempre m’ha agradat el món casteller i tinc amics que estan a les colles de cultura popular i tradicional de la ciutat. Em sobtava que no hi hagués colla castellera i un dia ho vaig preguntar.

I què li van respondre?
Em van animar a muntar-la jo!. Així vam començar.

Com ha estat aquest primer any de recorregut?
Tot aquest temps hem estat mirant com s’havia de constituir. Vam començar 10 i ara som un grupet de 50 persones, on la majoria comença de zero. És una de les nostres particularitats.

És necessari que algú sigui casteller amb anterioritat?
No, això també pensava jo, però després de parlar amb les diferents colles de la qual formem part, ens vam adonar que no era un requisit imprescindible. De fet, la majoria de colles de nova formació o bé sorgeixen d’una escissió o bé comencen de zero com nosaltres.

I això, què implica?
Per exemple, que ens hem de batejar. Actualment, som una colla en formació i no serem una colla de veritat fins que no fem una Diada Castellera, amb un pilar de quatre i 3 castells més. És el mínim de nivell per ser colla.

Com ho porten?
Fa uns dies vam fer el pilar de quatre. Estem molt contents, perquè com que comencem de zero, cada dia és un aprenentatge, un avenç.

Reben algun tipus d’assessorament per part d’alguna altra colla castellera?
Sí. En ser una colla en formació tenim uns padrins, que en el nostre cas són els castellers de Badalona. Ells ens acompanyen i ens assessoren. També formem part de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, que ajuda a les colles com nosaltres a arrencar.

S’han de tenir algunes habilitats específiques per ser casteller?
No gaires. El món casteller és un món molt transversal: hi ha gent molt diferent i de moltes edats. Nosaltres tenim des dels set anys fins als seixanta i pico. No cal ser excessivament atlètic o flexible. Com que es necessita molta gent, tothom pot trobar el seu lloc. No tots els que formen part de la colla fan castells, hi ha que s’encarrega de les tasques més administratives. Tots som necessaris.

Sant Adrià mai havia tingut colla?
Per estrany que pugui semblar, no. Personalment, no entenia com mai a la vida hi havia hagut una colla a Sant Adrià. Hem crescut ràpidament perquè hi havia un interès molt gran en tenir colla pròpia. De fet, hi ha gent a Sant Adrià que forma part d’altres colles castelleres.

Quan creu que es podran batejar?
La nostra idea és fer-ho per la Festa Major de Sant Adrià de l’any vinent, però tot dependrà de si estem preparats o no i de la gent que siguem. Per tal que una colla funcioni es necessiten cent persones.

Com esperen engrescar els adrianencs?
Quan arribi la primavera, traurem els assajos al carrer. També volem anar a les escoles per donar-nos a conèixer i reclutar aficionats al món casteller.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,568SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure