Callau haurà de buscar diferents suports per formar un ‘a priori’ complicat govern amb majoria

29/05/2015 – Si bé és cert que el PSC s’ha desinflat i ha perdut pistonada pel que fa a comicis anteriors, els de Joan Callau han mantingut la majoria simple i doblen en nombre de vots a la segona força de la ciutat; aquestes són les reaccions als resultats.

Els resultats electorals de diumenge deixa alguna llàgrima, ganyotes i amplis somriures a Sant Adrià, on tot ha quedat molt repartit i sense grans vencedors ni vençuts. Si bé és cert que el PSC s’ha desinflat i ha perdut pistonada pel que fa a comicis anteriors, els de Joan Callau han mantingut la majoria simple i doblen en nombre de vots a la segona força de la ciutat. “Tot i que s’obre un nou escenari, tenim la responsabilitat de formar govern buscant el millor per la ciutat”, considera Callau, que pretén liderar, com a cap de la llista més votada, “un govern que afronti els reptes de Sant Adrià”. “Parlarem amb les altres formacions per aconseguir acords”. D’altra banda, el líder socialista ha celebrat l’augment de la participació en un 4% i la desaparició del “partit xenòfob” PxC del Consistori.

 

Ciutadans, sorprenent segona formació amb més suport, veu de forma positiva l’entrada de dos partits formats per gent que no prové de la política professional, en referència a Sant Adrià en Comú i a la seva pròpia irrupció, i creu que això aportarà “aire fresc” a un Ajuntament que estava “paralitzat”. “Sent optimistes, esperàvem entrar amb força, amb dos regidors, pot ser, però no amb tres”, explica el cap de llista, Pedro Sánchez. L’alcaldable ja avança que, en principi, no pactaran per entrar al govern i manifesta que el més lògic seria un govern en minoria en el que el PSC escoltés l’oposició.

 

Sant Adrià en Comú (SaC), l’altra gran sorpresa del 24M, considera haver donat “un cop damunt la taula” i haver aconseguit un “resultat històric per a un partit jove, assembleari i de base”. “Si fa quatre anys ens diuen que una candidatura com la nostra podia entrar amb força a l’Ajuntament, no ens ho haguéssim cregut”. Tot i així, el seu cap de llista, Joan Belda, recorda que “la força més votada i qui realment té la clau del govern municipal” continua sent el PSC. En qualsevol cas, apunta Belda, “poc a poc” la societat “avança cap a noves formes de fer política més transversal i participatives”. SaC celebra avui una assemblea per analitzar els resultats i consensuar com afronten la formació del govern i la investidura, si des de dins o des de fora.

 

Els socis de govern del darrer mandat, ICV-EUiA, es mostren “satisfets” d’haver mantingut el nivell de vot, però “tristos” per haver perdut un regidor i quedar relegats a quarta força. “Eren eleccions amb més partits i més participació i entrava dins d’un escenari probable”, admet Gregorio Belmonte. El candidat, no obstant, creu que s’ha de tenir en compte els resultats de la coalició als municipis en els que ha anat en solitari i posar en valor el resultat adrianenc. Tot i que els primers passos els ha de donar el PSC, Belmonte avança que estarien disposats a sumar en un govern d’esquerres.

 

MES, estrena al Ple amb l'exmembre del PSC Isabel Marcuello al capdavant, es mostra “molt satisfets” d’haver aplegat el vot de més de 1.000 veïns i consideren que és el premi a “molt treball” d’un grup nou amb pocs recursos. “Ha estat una campanya dura i competida. La ciutadania ha castigat els partits tradicionals i demanen renovació. Tenim quatre anys per treballar i sumar majories”, afirma Marcuello. Pel que fa a possibles pactes, explica que han parlat i s’han presentat a tothom, però apunta que ningú els ha vingut a preguntar i no es plantegen res. “Crec que hem d’exercir des de l’oposició”.

 

Una altra de les fortes entrades l’ha protagonitzat ERC, que ha assolit els millors resultats de la història a Sant Adrià. Els republicans celebren haver aconseguit l’objectiu dels dos regidors, recompensa a “molta feina”. El candidat, Rubèn Arenas, també subratlla la lectura positiva que es pot fer en clau sobiranista, amb el creixement de forces proclius a la independència o, com a mínim, el dret a decidir, i del gir cap a l’esquerra de la política local. Pel que fa a possibles pactes de govern, Arenas assegura que parlaran amb tothom, encara que un acord amb PP i C’s s’albiraria quasi impossible, i l’assemblea decidirà quin paper haurà de jugar ERC en el proper Ple.

 

Després del PSC, el Partit Popular és el segon agent que surt més perjudicat del 24M. Els ‘populars’ perden dos regidors i admeten que són uns resultats negatius arrastrats per l’important debilitament del partit arreu d’Espanya i Catalunya en general. “No estem satisfets i hem de fer autocrítica”, diu el candidat, Chuso García Bragado. “Només ens queda treballar dur durant els propers quatre anys a l’oposició per aportar una alternativa de govern sòlid”. Bragado, tanmateix, avisa de la inestabilitat d’un hipotètic govern d’esquerres entre tres o quatre formacions.

 

L’altra partit que ha sortit mal parat d’aquesta contesa ha estat CiU, que tot i haver presentat una proposta renovada i amb cares noves s’ha vist molt desgastat. El candidat Xavier Soley afirma que confiaven en mantenir els dos regidors i créixer un, amb sort, i que els resultats suposen una “patacada”. Tot i així, considera que, analitzats els resultats de la federació a l’àrea metropolitana, “mantenir la representació” és una bona notícia. Soley admet que no seran “decisius” per formar govern, però avança que només recolzaran la investidura si la proposta, en principi del PSC, resulta innovadora i interessant.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure