Activat l’avís preventiu d’episodi de contaminació atmosfèrica

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya ha activat l’avís preventiu d’episodi de contaminació atmosfèrica per partícules PM10, i l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs ha activat les mesures preventives pertinents.

 

La Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) ha detectat nivells alts de partícules en suspensió de menys de 10 micres (PM10). Atesa aquesta situació, l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs fa un seguit de recomanacions a la ciutadania perquè col·labori en la millora mediambiental i de la qualitat de l’aire i no afegeixi més partícules en suspensió a l’atmosfera.

 

La fase d’avis preventiu per PM10 es posa en marxa quan més d’una estació de la XVPCA a l'àrea metropolitana supera el valor de 50μg/mde PM10 de mitjana diària, i la previsió a 24 hores no indica una millora en els nivells.

 

L'avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental per alta contaminació, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi.

 

L’Ajuntament durà a terme un seguiment de l'evolució dels nivells esmentats i s’informarà del seu estat diàriament fins a la seva finalització. També podeu seguir l’estat de l’avís al web airenet.gencat.cat.

 

Recomanacions per millorar la qualitat de l’aire

S’aconsella a la ciutadania que eviti desplaçar-se en vehicle privat, que utilitzi el transport públic i faci els trajectes a peu o amb bicicleta per carrers amb poc trànsit. Si no es té cap alternativa, es pot utilitzar un cotxe compartit, i, alhora, conduir de manera eficient (arrencar suaument, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques…)

 

D’altra banda, es recomana als ciutadans que regulin la climatització de les llars, i a les persones que siguin especialment sensibles als efectes de la contaminació atmosfèrica, que traslladin la rutina esportiva al moment del dia en que les concentracions de contaminants són inferiors, com el vespre o la nit. I es recomana reduir-ne la intensitat, especialment a l’exterior.

 

Dispositiu municipal activat

El consistori posa en marxa també les actuacions previstes, com regar de forma més intensiva els carrers amb més trànsit, evitar l’ús de bufadors i regar els parcs no asfaltats, així com avisar els responsables de les obres en marxa perquè compleixin el pla d’ambientalització.

 

Què són i com s’originen les partícules en suspensió PM10

Les partícules en suspensió de menys de 10 micres (PM10) són petites partícules sòlides o líquides que floten a l’aire. Fins a un 40% d’aquestes partícules les generen els motors, els pneumàtics i els frens dels vehicles. La resta prové de la pols de les obres i dels enderrocs i , eventualment, dels núvols de pols sahariana

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,572SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure