Amb les eleccions generals encara a la gola – no fa ni un mes que els santadrianencs van ser cridats a les urnes – aquest diumenge 26 de maig arriba el torn de les municipals (també de les europees). Amb una mateixa quantitat de candidatures que es van presentar a les municipals del 2015 però alguns petits matisos, com la fragmentanció als partits d’esquerra, i més concretament, entre els comuns.
Les 9 llistes que es presenten són: PSC, PP, Ciutadans, Movem Sant Adrià En Comú, Sant Adrià En Comú, Moviment d’Esquerres, Junts per Catalunya, ERC i VOX, la gran novetat respecte a les anteriors eleccions i que debutarà després de l’experiència del partit d’ultradreta Plataforma x Catalunya. D’altra banda, entre els 9 candidats, fins a 7 caps de llista són, o han sigut, regidors en el mandat 2015 – 2019, o en anteriors cicles: Joan Callau, Chuso García Bragado, Gregorio Camacho, Irene Aldabert, Rubèn Arenas i Isabel Marcuello. Únicament Joel López (JxC) i Silvia Felipe (VOX) són novells.
En resum, un percentatge notablement elevat de candidats reconeguts entre els ciutadans amb experiència en anteriors legislatures.
Joan Callau, el candidat
Després de 30 anys al capdavant del Govern, el PSC té el gran repte de mantenir-se ferm a la irrupció de les noves forces d’esquerra. En la legislatura vigent, els socialistes van perdre quatre regidors, i van haver de governar en minoria. La recuperació en les generals, els hi podria beneficiar per mantenir-se com la llista més votada i, per què no, augmentar el nombre de regidors. El 27,64% dels vots escrutats els hi van donar la confiança l’any 2015.
Callau considera clau en el seu programa “el foment de l’ocupació, sobretot, a partir del desenvolupament de la ciutat”. A més a més, afegeix que “s’ha d’aconseguir la implicació de la Conselleria d’Interior en la millora de la seguretat Ciutadana al barri de la Mina i implicar Barcelona i Generalitat en un Pla de Xoc contra la pobresa estructural”.
Irene Aldabert liderarà SAC
Per primera vegada, Irene Aldabert liderarà una llista de partit municipal. L’any 2011 va ser num 3 d’ICV-EUiA i va entrar com a regidora de govern en la Regidoria d’Igualtat i Drets civils i Solidaritat i Cooperació.
Enguany, encapçalarà Sant Adrià En Comú (EUiA, Podem, CUP, Pirates). “Fa més d’un any que treballem en aquesta unió i la idea era fer una llista cremallera, amb gent que ens dóna suport”, reconeix.
“Sóc la candidata però fem una feina col·lectiva. A més a més, fem la paritat a la inversa: quatre de les primeres persones de la llista són dones“. “Aspirem a ser la segona força en aquestes eleccions i poder liderar una opció de Govern si es pogués“, conclou.
Arenas buscarà fer un altre pas endavant
Els republicans buscaran ser la força que, de mica en mica, comença a fer el seu forat al Consistori. En les eleccions de l’any 2015, Rubèn Arenas i Antoni Vélez van fer història a Sant Adrià, aconseguint els seus dos primers edils des de la República. La feina d’ERC a la ciutat té el seu ressò en les xarxes socials i intentaran consolidar-se encara més enllà. “Vaig demanar una excedència de 6 mesos a la feina per destinar tots els esforços en la campanya i així aconseguir els millors resultats possibles“, assegura Arenas. Aquest divendres a l’Ateneu Adrianenc, ERC tancarà la campanya amb la presència del portaveu jurídic d’ERC al judici de l’1-O, Joan Ignasi Elena.
Joel López agafa el relleu a ‘JxC’
Amb més renom dins el món casteller, concretament a la Colla Castellera Passadors de Sant Adrià, Joel López és un dels dos caps de llista encara sense cap experiència com a regidor, i agafarà el relleu de Xavi Soley a Junts per Catalunya, qui tancarà la llista.
“Afronto les meves primeres eleccions amb molta motivació i aquest és un punt fort a favor nostre: cara nova.“, afirma. “És difícil saber si els resultats de les eleccions generals els podem tenir en compte. No serà una fotocòpia però sí orientativa“, assegura.
D’altra banda, conclou que la sortida de Soley no és total sinó que els hi ha donat “suport”.
VOX reforça el poder de la dreta
Finalment, cal tenir també en compte la presència per primera vegada en una llista de VOX, la gran protagonista en les eleccions generals. Silvia Felipe, de 48 anys, serà la seva cap de llista, qui pugnarà amb el Partit Popular i Ciutadans entre les forces de dretes, amb 3 i 2 regidors, respectivament.
D’altra banda, Gregorio Camacho encapçalarà la llista Movem Sant Adrià, avalada per l’executiva nacional dels comuns i que incorpora els dos regidors d’ICV-EUiA, que porten quatre mandats dins de l’Ajuntament.
Isabel Marcuello es mantindrà com a número 1 a Moviment d’Esquerres.
11 centres electorals i 25.674 santadrianencs amb dret a vot
Així com fa quatre anys eren 10 els centres (escolars o no) en què es realitzaven les votacions, en les eleccions d’enguany s’augmenta a onze a distribució: Centre Cultural i Juvenil Polidor, Casal Gent Gran Sant Adrià Centre, Col·legi Pompeu Fabra, IES Manuel Vázquez Montalbán, Institut Escola Sant Adrià, Casal de Cultura, Escola Bressol Josep Miquel Céspedes, Escola Túrbula, Centre Social Via Trajana, Col·legi Cascavell i Casal Cívic La Mina. Tots distribuïts entre els 6 districtes de la ciutat i el seu corresponent cens: Sant Adrià Nord (7.525), Sant Joan Baptista (6.524), La Verneda (404), La Catalana (806), Besòs (3.863) i La Mina (6.552). En total, 25.674 veïns i veïnes empadronats al municipi que dipositaran la seva papereta en un total de 43 meses.
Resultats de les generals, un preàmbul de les municipals?
Amb poc més de 20 dies de diferència, les formacions polítiques adrianenques poden fer-se una idea de quina podria ser la tendència del votant en les municipals després de les generals.
El PSC és el clar vencedor d’aquestes eleccions generals a Sant Adrià, mantenint, i fins i tot millorant, la seva hegemonia, amb un 32.95% dels vots, duplicant pràcticament el percentatge de la segona força al municipi. Els socialistes van obtenir 5.619 vots, 2.180 més que l’any 2016 i superant els comuns. El Comú podem va obtenir el 18% dels vots (3.251), perdent quasi 1.200 suports. ERC i Ciutadans són les dues formacions que estan en alça, amb 1.307 i 2069 vots, respectivament.
D’altra banda, la gran patacada que es podria preveure en aquestes municipals és la del Partit Popuar, qui ara té 2 regidors. VOX (920) i Junts Per Catalunya (540) són una incògnita respecta la força que podrien aconseguir en les municipals.