Sant Adrià ja disposa de l’informe tècnic per protegir les Tres Xemeneies

01/03/2016 – Elaborat per la Diputació i diferents experts externs, el document s'afegirà durant el ple de març a l'expedient de la declaració de BCIL.

Sant Adrià ha rebut aquest dilluns l’informe tècnic preceptiu necessari per declarar Bé Cultural d’Interès Local les Tres Xemeneies. Després de mesos d’elaboració i espera, des que el Ple municipal decidís al setembre de forma unànime iniciar el procés de protecció patrimonial, el document, essencial per a la declaració definitiva, ha estat entregat per part de la Diputació de Barcelona.

 

Elaborat per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’ens supramunicipal, amb en Xavier Menéndez com a màxim responsable, però també amb la col·laboració d’experts externs i dels tècnics adrianencs, l’extens document exposa i justifica detalladament els valors històrics, arquitectònics, industrials, identitaris i paisatgístics del conjunt de les Tres Xemeneies. El proper 21 de març, el Ple donarà compte de forma oficial de la incorporació de l’informe a la declaració de BCIL, aprovació a partir de la qual Endesa disposarà de 15 dies per a presentar al·legacions. Superat aquest període i resoltes les al·legacions, previsiblement el patrimoni industrial quedarà protegit de manera integral.

 

A l’espera dels moviments d’Endesa

 

Un cop certificada, la declaració obligarà a Endesa a protegir el conjunt de les xemeneies i la sala de turbines i al seu manteniment, però no a realitzar cap actuació de reforma, sempre i quan l’estat de les estructures no suposi risc de ruïna, quelcom descartat a dia d’avui. La companyia propietària, recordem, ja va iniciar processos administratius per oposar-se a la suspensió de llicències per poder obtenir el permís d’enderrocament, desestimats fins ara. El darrer pas a prendre per part de l’empresa és el de la via judicial. A dia d’avui, expliquen des de Sant Adrià, no s’ha dialogat ni negociat amb Endesa, i apunten que caldrà veure quines mesures adopten.

 

El desenvolupament, molt embrionari

 

Al marge del possibles moviments dels propietaris, l’hipotètic desenvolupament dels terrenys es troba encara en una fase molt inicial. Existeix endegat un procés participatiu des de fa uns mesos, tot i que el seu avenç ha estat simbòlic fins ara. L’alcalde Joan Callau apunta que hi haurà d’haver una consulta entre la ciutadania, però un cop hi hagi projectes sòlids entre els que escollir. A dia d’avui només s’ha iniciat la redacció del planejament, que dibuixa la situació de la zona tenint en compte diferents àmbits.

 

L’únic que Sant Adrià té clar és que l’objectiu és “recuperar la zona com a espai públic”, obrir la platja i construir un passeig Marítim que enllaci Badalona amb el Besòs. El com és, de moment, una incògnita. En qualsevol cas, el camí a emprendre haurà de ser el més realista, subratlla Joan Callau. “Sant Adrià no pot tirar endavant això tot sol. Necessita la implicació de totes les administracions, perquè les Tres Xemeneies ha de ser un centre de referència del sud d’Europa”. I si l’administració no pot assumir el cost del desenvolupament, avisa el batlle adrianenc, es dependrà de la inversió d’un operador privat per a dur a terme aquest procés de transformació urbanística, encara que, a dia d’avui, cap ha trucat a la porta del Consistori. “Compri qui compri els terrenys, això sí, haurà de mantenir el conjunt patrimonial un cop declarat BCIL”.

 

Constituïda la comissió política de les 3X amb Badalona

 

Badalona i Sant Adrià van segellar fa un parell de setmanes l’òrgan polític que seguirà el desenvolupament del front litoral i el sector de les Tres Xemeneies. És un dels pilars protagonistes en aquest procés en el que també hi haurà comissions tècniques, ciutadanes i en el que es pretén incloure a la part propietària, Endesa.

 

La comissió política està integrada tant per governs d’ambdues ciutats com per representants de tots els grups municipals presents als plens badaloní i adrianenc. Aquest dilluns, durant l’entrega del document, també hi era present la regidora de Cultura badalonina, Laia Sabater.

Article anteriorImpecables (0-5)
Article següentDerbi vermell

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,568SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure