Sant Adrià i Badalona gestionaran un parc d’esculls marítims al peu de les Tres Xemeneies

03/07/2017 – El Consorci del Besòs coordinarà el manteniment de l'espai, que comptarà amb finançament d'Endesa i contribuirà a la diversitat biològica de la costa.

En el procés de desmantellament de l'antiga central tèrmica de les Tres Xemeneies, un dels darrers passos va ser la retirada dels tubs de refrigeració que, des del recinte, s'endinsaven mar endins per captar aigua. Totes aquelles estructures, com a mínim les parts més visibles, van ser desmuntades, però sí va romandre sota la superfície molts elements.
 
Durant les tasques prèvies de comprovació submarina, es va poder observar que les columnes i els pilars més antics, els que daten de 1913, havien estat extensament colonitzats per diferents espècies marines, i servien com a ecosistema de la biodiversitat de la zona. Un paisatge submarí que hauria estat destruït completament si Endesa hagués retirat totes les estructures.
 
“Es va valorar i era pitjor intentar treure totes les restes que deixar-les. Haurien calgut explosius”, expliquen des de les administracions locals. Així doncs, es van retirar les parts metàl·liques i es van deixar columnes i pilars, que es poden veure a partir dels 2 metres i mig de profunditat. També una plataforma de formigó que sobresurt uns metres de la superfície, que estava al final dels tubs i que encara a dia d'avui es pot contemplar, com una illa per a l’estada de les aus marines.
 
Tota aquesta zona serà l'escull artificial que a partir d'ara gestionaran Badalona i Sant Adrià a través del Consorci del Besòs, qui ha redactat un conveni per posar les bases d'aquesta col·laboració focalitzada a fomentar la diversitat biològica. De fet, el ple adrianenc ha aprovat la seva part d'un compromís que Badalona també haurà d'elevar a Ple.
 
El document estipula que serà el Consorci qui s'encarregarà del manteniment i seguiment de l'escullera, mitjançant un pla de gestió i vigilància. I que comptarà amb la col·laboració d'Endesa, com a part implicada en la zona. De fet, l'empresa realitzarà una aportació de 40.000 euros i haurà de redactar el projecte que es presentarà a la Generalitat perquè autoritzi la concessió administrativa de la part de domini públic marítim terrestre que constituirà el parc d’esculls.
 
Més de 500 espècies animals
 
Al parc s'hi ha constatat la presència de més de 500 espècies associades al substrat, a més d'algues, musclos o peixos, entre d'altres. També destaquen els eriçons, les estrelles de mar, els crustacis, els pops o les sípies. Aquesta zona de biòtop-parc marí té una importància cabdal a la costa del Barcelonès Nord, en tant que es tracta d'un tram molt uniforme.
 
A Badalona i Sant Adrià no hi ha pràcticament relleu, al marge d'elements artificials com esculleres de roca, i així limita la biodiversitat de la zona. En aquest sentit, punts clau com les restes d'aquest antic pantalà o el Pont del Petroli ajuden a diversificar. La finalitat d’aquest projecte, d'altra banda, no només serà la conservació del medi marí, sinó també la de promoure altres activitats de lleure, com el submarinisme, i d’educació ambiental. La zona, de fet, haurà d'estar degudament senyalitzada amb balises.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,580SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure