L’Ajuntament de Sant Adrià i el Tanatori del Litoral creen a l’equipament funerari de la ciutat creen un memorial on recordar els fills i filles morts durant l’embaràs, el part o poc després de néixer
L’espai es troba ubicat dins el ‘Jardí del record’ del tanatori, al costat d’una zona amb columbaris i amb accés directe des de l’Avinguda de la Catalana
Sant Adrià de Besòs ha creat el primer espai de la ciutat en reconeixement al dol gestacional, perinatal i neonatal. Ubicat als jardins del Tanatori del Litoral (Avinguda de la Catalana, s/n), l’espai es va inaugurar en el marc del Dia mundial per la visibilització de la mort gestacional, perinatal i neonatal, en un acte que va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, els responsables de l’equipament, Ana Gassió i Xavi Prats, i les representants de les entitats de suport al dol gestacional, perinatal i neonatal Petits amb llum, Ana González, A Contracor, Cristina Romero, i Associació Ania, Mireia Bravo. També van assistir-hi membres de l’equip de govern municipal, així com altres representants del consistori i del Tanatori del Litoral.
Facilitar el record
Situat als jardins del Tanatori del Litoral, dins l’espai conegut com a Jardí del record, el memorial va dirigit a les persones que han patit la mort prematura d’un fill o filla durant l’embaràs, el part o els primers dies després del naixement. L’objectiu del nou espai és facilitar un punt físic on poder recordar i homenatjar aquests fills i, alhora, contribuir a fer visible un tipus de dol existent a la nostra societat, malgrat que sovint és infravalorat o silenciat.
Estrelles de pedra
Conformat per un parterre amb gresa, on se situen unes estrelles de pedra que simbolitzen els éssers estimats morts prematurament, el memorial està presidit per una placa amb la inscripció: “Sempre a la nostra memòria i al nostre cor. Espai dedicat als infants i nonats que ens han deixat massa aviat. La vostra empremta romandrà gravada per sempre en el temps”. Molt a prop del memorial, les famílies que ho desitgin també podran inhumar-hi les cendres del seu fill o filla, ja que es troba ubicat al costat de la zona de columbaris del Tanatori del Litoral, un espai que acull petits nínxols per a urnes cineràries.
Visibilitzar el dol
Durant l’acte de presentació del nou memorial al Tanatori del Litoral, l’alcaldessa de la ciutat, Filo Cañete, va remarcar “la importància de poder fer un reconeixement públic a un tipus de pèrdua encara molt tabú a través de la creació d’espais com aquest, que permeten visibilitzar un dol present a la nostra societat i donen resposta a una necessitat existent, tot i que molt silenciada”. Així mateix, va recordar que la iniciativa, duta a terme gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Adrià i el Tanatori del Litoral, “dona resposta a una petició ciutadana que es va articular a través d’una moció aprovada per unanimitat de tots els grups municipals al ple del 26 d’abril de 2021”.
Reconèixer la pèrdua
Per la seva banda, Xavi Prats, responsable del Tanatori del Litoral, va manifestar la voluntat dels serveis funeraris d’acompanyar les persones que pateixen una defunció, un procés que quan implica la mort d’un fill esdevé encara més complicat. “Som molt conscients dels moments emocionalment intensos i complicats que travessa una família en dol, especialment quan es tracta de la mort d’un fill. És fonamental que col·lectivament reconeguem aquesta pèrdua i que des dels serveis funeraris puguem facilitar la creació de memorials com aquest, a més, en un espai adequat per al dol com és l’entorn del Tanatori del Litoral”.
Des de l’associació Petits amb llum, Ana González, es va posar de relleu “la satisfacció de poder comptar amb un nou espai tan significatiu per a les famílies que hem perdut un fill o una filla en l’etapa de gestació, al part o al poc temps després de néixer. No només contribueixen al reconeixement de la memòria dels nostres fills i filles, sinó que fan visible el dol que en causa la mort. Un gest que, tot i que encara es necessiten molts canvis, ens demostra que la nostra societat evoluciona sent cada cop més empàtica, sensibilitzada i conscienciada”. En aquesta línia, la representant de l’entitat A Contracor, Cristina Romero, va afegir que “l’existència d’espais commemoratius com aquest del Tanatori del Litoral juguen un paper molt important ja que ajuden a normalitzar aquesta realitat, que moltes persones encara prefereixen evitar, fent-la més visible i compresa”. Per a Mireia Bravo, d’Associació Ania, “la mort gestacional, perinatal o neonatal és encara molt silenciada i és un gran tabú, també des d’àmbits com el de la salut, cosa que pot complicar el procés de recuperació de moltes famílies que pateixen aquestes morts. Per això, gestos com aquest d’avui signifiquen un pas molt important cap a la normalització d’aquest dol i la seva visibilitat”.