Promesa d’estudiar «alternatives» per no fer el crematori

27/12/2016 – Stop Crematori en desconfia mentre continuen els tràmits per concedir permisos.

 

L’Ajuntament va aprovar el maig crear una comissió que havia de reunir-se un cop al mes per respondre a l’oposició que s’ha deixat escoltar al carrer i les xarxes socials en contra de què un forn crematori s’instal·li al futur tanatori, a escassos metres d’habitatges de La Catalana i del centre.
Segons la plataforma Stop Crematori i altres integrants de la comissió, els avenços han estat minsos després de tres trobades, amb un parèntesi entre juliol i desembre en què no es va convocar. No obstant, diferents veus van percebre un “canvi de to” a la darrera sessió, on va participar el Consell Comarcal del Barcelonès, que va vendre els terrenys públics i va adjudicar l’obra incloent el crematori. En la reunió, el gerent del Consell, Jaume Vendrell, es va comprometre a contactar amb les empreses promotores -unides sota el nom de Tanatori del Litoral- per copsar possibles “alternatives” per evitar la construcció del forn.
Segons les fonts consultades, Vendrell no va precisar quins serien els oferiments perquè la companyia hi desisteixi ni el cost d’una eventual indemnització. L’alcalde, Joan Callau, tampoc ho va concretar a preguntes d’aquest mitjà.
Tanatori del Litoral (on s’integren dues empreses participades per una filial de l’asseguradora Santa Lucía) diu estar “a disposició de l’Ajuntament i el Consell Comarcal per valorar una proposta alternativa que s’ajusti al marc legal”. No obstant, insisteix en què “la possibilitat de dur a terme una negociació vulnera greument l’ordenament jurídic perquè modifica substancialment les condicions imposades per la propia administració”.
Tot i reconèixer un viratge després de dues trobades “decebedores”, Stop Crematori desconfia de la promesa de negociacions i pensa que la pressió ciutadana continuarà sent necessària. La plataforma es basa en què els tràmits per concedir la llicència d’obres no s’han suspès.
Tanatori del Litoral confirma que el novembre va aportar nova documentació sol·licitada per l’Ajuntament i afirma que el Consistori li ha transmès que la Generalitat ha emès un informe favorable de medi ambient. Falta un altre informe que l’arquitecte municipal elabora, segons la companyia.  
Stop Crematori assegura que no han estat encara contestades les al·legacions que va presentar el març per possibles incompliments de distàncies mínimes entre l’edificació i nuclis habitats. D’atorgar-se la llicència, la plataforma preveu interposar recurs de reposició al Consistori i, de no prosperar-ne, es planteja un contenciós als jutjats.
Stop Crematori recapta donatius de dos euros per finançar futures accions legals. La plataforma continua demanant un estudi epidemiològic sobre els efectes que les emissions d’un crematori tindria sobre el veïnat, tenint en compte la contaminació ja existent.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,580SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure