Mor Isabel Rojas, lluitadora incansable contra l’ELA

04/09/2017 – L'activista adrianenca va fer visible la malaltia que patia i va promoure la recollida de fons a Sant Adrià per a la recerca contra l'afecció.

L’adrianenca Isabel Rojas, coneguda pel seu activisme a favor de la investigació mèdica per trobar cura a la malaltia de l’ELA, ha mort aquest passat cap de setmana. Rojas, de 57 anys, patia esclerosi lateral amiotròfica, una greu afecció neurodegenerativa encara sense tractament per fer-la revertir, de la qual Rojas va fer que molts ciutadans prenguessin consciència des de la Plataforma d’Afectats per l’ELA i promovent campanyes de recollida de fons per a la recerca científica.
Una de les últimes iniciatives a Sant Adrià per recolzar estudis per combatre aquesta malaltia va ser una cursa organitzada el passat 4 de juny, en què part de la recaptació de les inscripcions dels corredors es van destinar a finançar projectes de recerca de la Fundació Miquel Valls i l’associació RedELA. Enguany va ser la segona edició de la competició esportiva, on més de 1.000 atletes van prendre part. Els dos darrers anys, es van obtenir més de 7.000 euros que l’Ajuntament va cedir per a la investigació contra l’ELA.
Les mostres de condol i també d’admiració per la tasca de la veïna de Sant Adrià s’han multiplicat des de diumenge a través d’internet. A les xarxes socials, l’Ajuntament ha qualificat Rojas de «gran persona» i «adrianenca exemplar».
Incombustible els darrers anys per fer visible una afecció que li va ser diagnosticada el 2008 i que la va deixar pràcticament sense mobilitat, Rojas va insistir en assenyalar l’obligació de les administracions de fer-se càrrec de l’assistència personal dels malalts d’ELA, que causa una elevada despesa econòmica pels afectats i les seves famílies. Alhora, l’activista adrianenca va reclamar més inversió per a trobar fàrmacs i accelerar-ne les investigacions per provar la seva eficàcia.
«Necessitem que us poseu al nostre lloc i ens ajudeu a aconseguir que se’ns escolti, que no s’oblidin de nosaltres, perquè som aquí i tenim els mateixos drets que tots vosaltres. Tenim dret a què s’investigui l’ELA per trobar quant abans millor la cura per aquesta malaltia, perquè no tenim temps», va dir Isabel Rojas davant d’una multitud a la plaça de la Vila a l’inici de la Festa Major de 2013, quan va ser la pregonera. 
Rojas va ser constant en donar a conèixer dins i fora de Sant Adrià les necessitats dels afectats pel trastorn, de recordar la urgència de fer-li front des de la ciència i de lloar la solidaritat que deia que trobava al seu voltant. «No hi ha una altra malaltia tan cruel com aquesta: sense cura i amb una esperança de vida tan curta. A Espanya, moren 900 persones cada any», explicava en una entrevista concedida a ‘El Periódico de Catalunya’.
Abans de contreure l’ELA, Rojas va treballar de funcionària a l’Ajuntament. Es va encarregar de  posar ordre a la documentació històrica del Consistori i va ser la primera responsable de l’Arxiu Municipal. Per aquest motiu, la seu actual del servei porta el seu nom des de 2014. També va ser impulsora de la Mostra d’Entitats. El 2012, li van concedir el premi Ciutat de Sant Adrià en la categoria de serveis a la ciutadania, com a reconeixement a la seva lluita contra l’ELA.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure