Més de 31 anys de cultura als carrers de Sant Adrià

18/06/2014 – L’Esbart Dansaire, una de les associacions locals més veteranes de la ciutat, passa per un procés de renovació.

Un grup de veïnes i veïns del barri del Besòs va decidir, el 1983, posar-se mans a l’obra per omplir el buit cultural que existia a la ciutat de Sant Adrià. Impulsaren diferents iniciatives, com ara un concurs de dibuix, per cridar l’atenció de la ciutadania i poder organitzar una associació potent i dinàmica. En poc temps es van veure desbordats per la quantitat de gent, entre ells molts nens i nenes, que hi van acudir. “Llavors no hi havia gaire oci ni activitats culturals; allò va entusiasmar tothom”. Així ho explica el Xavier Blanes, president de l’Esbart Dansaire de Sant Adrià, l’associació que va sorgir de tota aquella iniciativa i que enguany compleix “31 anys de cultura de carrer”.

 

L’entitat fomenta, bàsicament, dues tradicions de la cultura popular catalana: d’una banda, la dansa d’esbart, amb tres dècades d’experiència, i, de l’altra, el ball de bastons, que els dansaires van començar a practicar de forma estable fa uns cinc anys. Des del seu naixament, l’Esbart sempre ha seguit una línia constant i ha tingut la voluntat de fer ciutat i implicar els adrianencs. Per això van començar a organitzar l’aplec d’esbarts, un esdeveniment en què es reunien diferents colles per escenificar una sèrie de danses. Les ganes de canvi, però, va portar a l’evolució: “L’Aplec es va deixar de fer per innovar. Volíem anar més enllà i sumar les complicitats de totes les entitats culturals de la ciutat”.

 

De la voluntat d’englobar el teixit associatiu va florir l’Adrifolk, un esdeveniment que promou la cultura popular catalana de Sant Adrià a través d’una jornada festiva que, enguany, ha arribat a la seva sisena edició, celebrada fa algunes setmanes. Tot i que la va començar organitzant l’Esbart, més colles s’hi van anar sumant fins que, el tercer any, tothom se’n va responsabilitzar. “Fent cultura tradicional també t’ho passes bé. Som més gent de la que molta gent es pensa”.

 

Recentment, l’associació s’ha plantejat un canvi de rumb profund per tal de continuar progressant. “O renovem o això no té futur”. Arran d’aquesta decisió, l’Esbart té ara nou professorat i direcció artística, provinents de colles més veteranes. També dins d’aquest procés de renovació, l’entitat és la impulsora de la 39ª Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya, una cita cultural que aplegarà a Sant Adrià entre 60 i 70 colles bastoneres amb uns 1.500 integrants.

 

L’Esbart no pretén només ser l’amfitrió el proper 5 de juliol, sinó fer un volt de rosca més i portar de la mà tota la ciutat perquè participi de l’esdeveniment. Per això porten setmanes realitzant tallers del ball de bastons arreu de la localitat i volen implicar tot el teixit associatiu i societat civil possible dels diferents barris adrianencs. Des d’exposicions fins a un concurs de cartells o fotografies, passant per múltiples cercaviles, la trobada -de la qual anirem informant durant el proper mes- farà bullir els carrers de Sant Adrià. Per això, Xavier Blanes fa una crida a veïns i veïnes: “Per a una cita així necessitarem uns 150 voluntaris”.

 

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,580SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure