L’oposició es queda a un vot de reprovar els investigats Callau i Ramos

29/07/2017 – Ramos nega que reconegués al jutge que hagués lliurat diners per la vigilància de pisos a La Mina, on els habitatges ocupats després d’esclatar el cas pugen a 68.

El ple de l’Ajuntament es va quedar aquest dijous a tan sols un vot de reprovar l’alcalde, Joan Callau, i el regidor Juan Carlos Ramos, per les investigacions judicials en què es troben immersos. Partidaris i detractors de desaprovar els dos regidors socialistes van igualar a nou vots després d’un debat dens i aspre, en què es van evidenciar les tibantors entre el govern en minoria del PSC i bona part dels seus opositors. El vot de qualitat de l’alcalde, que val doble en aquests casos, va desfer l’empat.
Cs, Sant Adrià en Comú (SAeC), MES, ERC i PP van recolzar la proposta de censurar Callau -incriminat per presumpta prevaricació i tràfic d’influències en l’obertura de la discoteca de la piscina del Parc del Litoral sense que suposadament disposés de tots els permisos- i Ramos, que va ser detingut unes hores i va haver de declarar aquest mes davant del jutge pel presumpte desviament de fons públics a clans vinculats al narcotràfic a La Mina i que controlaven la vigilància de pisos públics buits al barri. Per contra, PSC, ICV-EUiA i la regidora del grup mixt s’hi van oposar, mentre que el PDeCAT s’hi va abstenir.
L’absència de dos regidors de Sant Adrià en Comú (SAeC), que van renunciar a les actes al juny i estan pendents de ser rellevats al ple ordinari de dilluns, va ser determinant perquè la moció no prosperés. Si s’haguessin imposat els impulsors de la proposició, la reprovació no hagués tingut efectes jurídics i el PSC hagués conservat el govern, però l’Ajuntament s’hagués pronunciat oficialment en contra dels dos càrrecs, inclòs en contra del propi alcalde.  
A la sessió extraordinària, forçada a petició d’ERC i a la qual s’hi va sumar gran part de l’oposició, es demanava a l’executiu local que informés sobre la situació processal de Callau i Ramos. No obstant, el grup socialista no va aportar res nou sobre ambdós casos de presumptes irregularitats, més enllà de les dades que ja es coneixen.
Diversos partits van retreure manca d’informació al PSC, que va qualificar el ple de “maniobra política” en contra seva i va esgrimir en tot moment la presumpció d’innocència a favor dels seus membres. Es van viure moments de certa tensió durant els tres quarts d’hora que Callau va dedicar a llegir dades i projectes que va atribuir al seu gabinet, incloent-hi polítiques de consorcis on participen altres institucions públiques; portaveus d’altres partits li van recriminar “poc rigor”, “debilitat” i “manca d’impuls polític”.
 
Més pisos ocupats
No obstant, sí es va revelar un nou recompte de les ocupacions il·legals dels pisos deshabitats de La Mina, assaltats després d'esclatar la suposada xarxa per afavorir els clans amb la vigilància dels blocs: els habitatges arrabassats són 68, gairebé el doble que els 39 que el Consorci de La Mina va denunciar fa dues setmanes. El jutjat no ha autoritzat encara el desallotjament. L’alcalde va explicar que el Consorci ha acordat amb una empresa que es faci càrrec de la seguretat als edificis presos.  
Sobre l’afer de la discoteca, Callau va reiterar que “existeixen” l’expedient i la llicència perquè pogués obrir i va negar que pressionés funcionaris perquè informessin a favor de l’obertura del recinte. Fiscalia sosté que la sala de festes va començar a rebre públic a 2008 sense obtenir prèviament el preceptiu permís ambiental, que havia de confirmar que es complia amb les mesures de seguretat, i que l’activitat de discoteca era incompatible amb la qualificació urbanística del terrenys públics, entre altres aspectes. El govern no es va referir a la imputació de l’ex regidor i directiu d’Eusab, Ricardo Silvestre, ni la dels dos tècnics municipals, que apareixen a la mateixa causa.
Quant a la presumpta trama a La Mina, Ramos va intervenir per declarar-se ofès (“això fa mal a la meva família”) i arremetre contra els mitjans de comunicació. El regidor –a qui el govern li va acceptar la renúncia de les competències delegades sobre el barri, però el manté a la cartera d’Esports- va dir que era “mentida” que, tal com van informar Televisió de Badalona i Diari de Sant Adrià, hagués reconegut al jutjat de Badalona que hagués lliurat diners en mà al ‘Tío Cristina’, el cap del clan de ‘Los Manolos’ (que ha vigilat pisos públics buits al barri els darrers anys) i detingut per presumpte tràfic de droga.
Segons fonts judicials, Ramos hauria reconegut que va donar-li diners seguint ordres després que el jutge li mostrés un vídeo que evidenciaria els fets. “Segueixo ordres de l’alcalde, però són legals”, va assegurar el regidor, que va reblar que té la “consciència tranquil·la”. Per contra, la majoria de l’oposició va demanar que se li retirin totes les atribucions mentre s’allargui la instrucció judicial. El jutge assenyala Ramos per presumpte frau i exaccions il·legals. Al ple no es va esmentar la imputació de Juan Luis Rosique, gerent del Consorci de La Mina i directiu de l’empresa municipal Pla de Besòs.
 
Crítiques dels opositors
SAeC va parlar de “desprestigi institucional” i va catalogar el govern de “responsable indirecte de les ocupacions” a La Mina degut a les possibles relacions de Ramos amb clans del barri, mentre que ERC va detectar “sensació de desgovern” i va convidar Callau i Ramos a abandonar els càrrecs públics. MES va dir que el “govern no tira ni tirarà”, mentre ICV-EUiA veu l’executiu “desbordat”. No obstant, els ecosocialistes van considerar que la reprovació era prematura perquè cap dels dos integrants de govern està per ara a l’espera de judici. El mateix criteri va expressar el PDeCAT, que va manifestar que les actuacions dels jutjats “estan enterbolint la vida política” a Sant Adrià i que a La Mina es viu “un pols dels clans contra les administracions per demostrar qui mana al barri”. El PP va diagnosticar que a l’executiu li manca “confiança i credibilitat”.
“No estem ensorrats”, va replicar Callau davant les escomeses dels opositors, als qui va acusar de fer “un paripé” i voler-se “aprofitar de la crisi” arran dels escàndols judicials. El PSC va voler presumir de gestió i de fer “esforços” en un govern “amb un reduït grup de regidors”, alhora que va afirmar que es “deixa les banyes” perquè altres administracions ajudin a combatre la pobresa i la droga que afecten La Mina. Precisament, els socialistes defensaran dilluns una moció que crida a altres institucions a implicar-se al barri, criticada per presentar-se en plena polèmica per la imputació de Ramos i les ocupacions de llars.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,566SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure