La Generalitat localitza els afusellaments del Camp de la Bota dins de l’actual port

27/04/2018 – El Memorial Democràtic situa el parapet d’afusellament entre els amarratges i el mar, i preveu un gran parc públic de record a les víctimes al costat de la UPC.

Més de 1.700 persones van ser assassinades a trets al Camp de la Bota per ordre de les autoritats franquistes entre 1939 i 1952. Després d’uns consells de guerra sumaríssims sense garanties en què, com ha afirmat l’historiador Emili Ferrando, “es violaven totes les lleis humanes i divines”, centenars de republicans van ser executats al parapet militar del desaparegut barri de barraques de Sant Adrià. Després dels profunds canvis a l'entorn, no s'ubicava amb exactitud el punt des d’on tronaven les descàrregues de fusell que, durant anys, van despertar a trenc d’alba els veïns del Camp de la Bota. Ara, el Memorial Democràtic, dependent de la Generalitat, ja situa aquell lloc infaust sobre el mapa de la zona, irreconeixible respecte a dècades passades.

 

Probablement, l’últim que les víctimes escoltaven eren les onades trencant a la sorra, perquè el parapet d’afusellament era tan a prop del mar que el Memorial Democràtic el localitza dins de l’actual Port Fòrum. I, segons les mateixes conclusions, bona part del terreny on s'erigia aquella construcció militar hauria quedat engolit per les aigües on ara atraquen embarcacions esportives i d’esbarjo. “Correspon avui a l’espai que hi ha entre el moll i el mar, entre els amarratges del port esportiu i els primers metres de mar”, precisa la institució, que ha basat el seu estudi en fonts historiogràfiques i topogràfiques aportades per l’Ajuntament.  

 

En les darreres setmanes, la confirmació de què el grup d’inversors ASG Iberia avança en el projecte de construir un hotel de 500 places on hi ha el panell malmès i la placa de record als repressaliats havia generat certa polèmica. No obstant, la Generalitat sosté que el lloc on es van produir els afusellaments “no era ni on hi ha l’escultura” d’homenatge al Fòrum “ni on hi ha els panells col·locats pel Memorial Democràtic”.

 

“Doble intervenció” d’homenatge

L’organisme ha cercat l’emplaçament del parapet com a pas previ al projecte que la Generalitat, el Consorci del Besòs i el Consistori duen entre mans per alçar un espai d’homenatge als afusellats. Sobre això, explica que es treballa en una “doble intervenció” per retre honors als caiguts. Per una banda, es vol algun tipus d’instal·lació a l’extrem dels amarratges per assenyalar que allà es va abatre a centenars d’opositors a la dictadura i, en tot cas, “seria a nivell de terra per no interferir” en la zona de maniobra per a les embarcacions. En paral·lel, la institució lligada a la Generalitat anuncia un parc públic “d’una dimensió més gran” que ubica “just a l’altre cantó de la Ronda Litoral”.

 

A l’espera de definir-se el pla, el Memorial Democràtic situa provisionalment l’espai memorialístic al pàrking d’autocaravanes del Fòrum, encaixat entre la ronda, la Universitat Politècnica (UPC) i l’avinguda d’Eduard Maristany. L’hotel s’aixecaria just a l’altre costat de l’autopista.

 

Setmanes enrere, l’Ajuntament ja va avançar que el nou monument es traslladaria al voltant del campus. Alhora, la Generalitat enllesteix la convocatòria d’un concurs d’idees que dissenyi l’espai, que es pretèn que sigui de referència per a les víctimes del franquisme. L’anunci no es farà oficial fins que no es formi un nou Govern a Catalunya.  

 

El descampat i la zona d’aparcament on es ret tribut en els últims anys als executats i on es contempla l’hotel és just davant d’on era el parapet, segons identifica el Memorial Democràtic, però la Generalitat descarta per la informació que disposa que s'afusellés on es preveu l’establiment. També nega que es passés per les armes a repressaliats als terrenys on ara s’erigeix el campus de la UPC.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,578SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure