La cap del Gabinet Jurídic de la Generalitat defensa a Sant Adrià les vies legals de la consulta

18/03/2014 – Dolors Feliu, directora general de serveis consultius del Gabinet Jurídic de la Generalitat, va encetar fa uns dies el cicle de xerrades-col.loqui organitzades per CDC Sant Adrià de Besòs, analitzant el marc legal del dret a decidir i la consulta del 9 de novembre.

Dolors Feliu, directora general de serveis consultius del Gabinet Jurídic de la Generalitat, va encetar fa uns dies el cicle de xerrades-col.loqui organitzades per CDC Sant Adrià de Besòs, analitzant el marc legal del dret a decidir i la consulta del 9 de novembre.  

 

La responsable del Gabinet Jurídic de la Generalitat i autora del llibre Manual per la independència (Angle editorial, 2013), va exposar a la biblioteca de Sant Adrià les vies que té el Govern de Catalunya per convocar la consulta de forma legal. L'acte fou presentat pel president de l'agrupació local, Xavier Soley, i la regidora Mireia Hernández.

 

La jurísta va fer una aferrissada defensa del principi de democràcia, davant del principi d'unitat i indivisibilitat territorial. A més, va recordar que el que es tracta ara és de "consultar als ciutadans", i si de la consulta en surt una opinió majoritària a voler un estat independent, "caldria obrir un procés de negociació amb l'Estat, que serà llarg". El que és important, va destacar és ,"saber primer què volen els ciutadans i en quin nombre". 

 

Feliu va denunciar que la Constitució reserva la possibilitat de fer una consulta i un referèndum només per l'Estat i pels ens locals, curiosament "no es preveu de forma expressa per les Comunitats Autònomes". Per aquest motiu, una de les vies és la de sol·licitar a l'Estat que pugui acordar amb la Generalitat la delegació de la potestat d'organitzar una consulta a través de l'article 150.2, tal com ha plantejat el Parlament de Catalunya amb el suport de CiU, ERC i ICV-EUA.

 

En l'ambit internacional, va assenyalar que la negació a plantejar una consulta genera un problema intern dins la pròpia Unió Europea, a la vista de l'exemple contrari d'Escòcia i la Gran Bretanya, però preguntada sobre el que està passant a Crimea, va declarar "que tampoc pot ser cap precedent ni exemple per Catalunya"

 

Propera xerrada-col.loqui: l’alcalde de Llagostera

 

El proper dia 25 de març, aquesta vegada al Casal de Cultura del carrer de Carme, es tractarà de com veuen els catalans, castellano-parlants nascuts fora de Catalunya, la consulta i el procés sobiranista, amb la presència de Fermin Santamaria, català, d'origen andalús i alcalde de Llagostera. 

 

 

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,580SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure