“És el moment d’entrar a l’Ajuntament”

27/03/2014 – Parlem amb el president i candidat d’ERC de Sant Adrià, Rubèn Arenas, sobre el seu paper com a cap de llista i el projecte de l’agrupació local.

Qui és Rubèn Arenas?

 

Rubèn Arenas és un adrianenc, farmacèutic comunitari, interessat en la política i el treball per als demés i ho intento expressar ajudant els meus pacients, en el treball, i en l’àmbit del lleure sempre he estat vinculat a associacions polítiques des de molt jove. Primer, per exemple, en el moviment veïnal, i més tard, en ERC.

 

I el futur candidat d’ERC a Sant Adrià…

 

I ara el candidat. Un honor i una gran responsabilitat. És un repte gegantí perquè és un moment històric per a Catalunya. Ens toca apretar més i fer un bon paper en les properes eleccions. Confio moltíssim en l’equip que hi ha darrera, que està molt ben organitzat, i ho farem bé segur.

 

El projecte d’ERC, què pot aportar a Sant Adrià?

 

Tenim un projecte molt atractiu. Ens basem en cinc eixos. L’identitat: volem sentir-nos orgullosos de ser de Sant Adrià; volem que el vèrtex de la nostra politica sigui el ciutadà i impulsar l’economia. Hem de treballar de manera transversal per fer que tot el treball reverteixi en els ciutadans. Hem de poder reindustrialitzar la ciutat, potenciar el petit comerç, impulsar polítiques d’ocupació.

 

Què pot aportar a l’agrupació com a cap de llista? Com ha arribat fins aquí?

 

Des de que tinc consciència estic vinculat a la política i he estat independentista, fins que vaig decidir fer-me militant. He anat assumint diferents responsabilitats orgàniques dins d’ERC. Confio des de fa molt en el seu projecte i crec que el partit confia en mi. Ara necessitàvem fer un pas endavant i agafar la filosofia que s’està estenent a tot arreu. Ens hem apropat a la gent que sempre ha estat a l’òrbita d’ERC però no acabaven d’entrar. Tenint en compte el què hi havia, hem impulsat una renovació per fonamentar un projecte municipal de llarg abast. He estat en llistes municipales en les darreres dos eleccions. He estat el catalitzador, he intentat aglutinar moltes sensibilitats que confluissin en aquest projecte. Crec que el meu tarannà –sóc molt obert, amb capacitats negociadores- ens pot ajudar en aquest projecte.

 

Mai han entrat a l’ajuntament adrianenc. Creuen que és per algun motiu en particular? Cal autocrítica?

 

Ho hem analitzat i la culpa es troba en múltiples factor. ERC ha estat fent una construcció progressiva. Som un grup petit a nivell municipal i amb pocs recursos. En una ciutat metropolitana com la nostra, afecta moltíssim el discurs nacional. A més, el Sito Canga sempre ha tingut majories molt amples perquè representava uns valors que han agradat molt. Tanmateix, els ideals estaven en un punt que ara han canviat. L’eix polític, l’atmosfera general, no ens afavoria per entrar a l’Ajuntament.

 

ERC es troba en una bona situació política a nivell de tot Catalunya i la dinàmica fa intuir una evolució positiva en properes eleccions. Creieu que és un bon moment per entrar-hi per primer cop?

 

Estic segur que és el moment. Tenim el convenciment que aquest aire que ara ens bufa a favor, l’hem daprofitar, entendre que demana la gent i proposar un projecte engrescador. És essencial que estiguem al Consistori.

 

Teniu alguna previsió?

 

És molt aviat. La situació nacional es esbojarrada. Tampoc sóc donat a fer travesses. No tenim por i no tenim límits.

 

Quedar-se a les portes seria una decepció?

 

Seria una decepció en tant que, com qualsevol projecte, quan li dediques molt de temps, recursos, il·lusió, feina, si no arriba a bon port, pot arribar a ser-ho.

 

ERC dedica ara més suport a ciutats metropolitanes com Sant Adrià?

 

Crec que és a l’inversa. A les ciutats que clàssicament formen part del cinturó i no han tingut equips prou grans o amb prou força, amb aquesta empenta, molta gent s’està movent. Molta gent ha fet un pas endavant. Arran d’això, s’ha eixamplat la militància i el partit ha abocat més recursos. No crec que sigui una situacio estratègica.

 

Com a localitat de l’àrea metropolitana, Sant Adrià juga un paper important en el procés sobiranista que està vivint Catalunya?

 

L’hauria de tenir i hi estem treballant. La identitat és un dels eixos de Sant Adrià i hem de fer-ho tot per tal que la ciutat estigui dins del mapa, també del sobiranisme. L’ANC, per exemple, està fent molta feina aquí i demostra, primer, que l’independentisme és cívic, i també que hem de continuar estirant per arribar a l’objectiu.

 

Quins són els principals problemes de la ciutat i les qüestions que s’haurien de treballar més?

 

No et sabria dir un mal endèmic, per anomenar-lo així. Entenem que fins ara s’ha fet una construcció positiva. Però no vull focalitzar coses concretes. Hi ha símptomes d’un esgotament de projecte, d’anquilosament del poder politic. I això desemboca en descuit i oblit. Un govern local ha de ser molt actiu i actuar en allò que té competència. Un tema a tocar, per exemple, és l’urbanisme. Hem de ser capaços d’integrar l’urbanisme i la reindustrialització per millorar l’economia. Però, en definitiva, que entri un projecte nou, que és sempre positiu. Hem d’apoderar al ciutadà; donar-li decisió, que se senti responsable d’allò que s’està fent.

 

Aquests símptomes dels que parla, s’ha accentuat sense Sito Canga?

 

Les persones que han fet pública la intenció de presentar-se a candidat són les mateixes que hi havia fins ara. Les mateixes cares i projectes de sempre, que s’han esgotat. Amb el Sito ja notàvem aquest esgotament, i ara també.

 

Tornant al tema de la independència: la consulta es farà?

 

Estic segur que sí. No m’imagino un altre escenari. Hi ha una voluntat expressa del meu partit i ho estem dient a tot arreu. No hem de tenir por a la Democràcia ni a decidir què volem ser. El propi proceés desligitima qualsevol intent d’aturar la consulta. Tenim mecanismes legals per fer-la i s’acabarà fent.

 

ERC Sant Adrià té plans en les properes setmanes?

 

Aquest dijous, justament, portem el president del partit, Oriol Junqueras, que serà el protagonista d’un acte a la plaça de la Vila -19.30h-, en el que també em presentarà a mi com a candidat, i al qual està convidada tota la ciutadania.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,568SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure