El compte enrere per les eleccions municipals ja ha començat. Concretament a Sant Adrià de Besòs, el trencaclosques dels caps de llista dels partits ja es comença a resoldre i posar sobre el taula. Entre ells, el líder que encapçalarà el PSC: Joan Callau. L’alcalde de la ciutat adrianenca actualiza i reflexiona amb el Diari de Sant Arià les principals inquietuds i moviments que envolten el municipi.
En quin estat es troba, segons vostè, Sant Adrià de Besòs a nivell general?
Sant Adrià es troba en un moment òptim, tot i que amb alguns problemes. Però és una ciutat endreçada, amb un pressupost municipal amb deute zero i moltes possibilitats de futur. Hem fet una recuperació mediambiental molt potent: riu, platges, zona verda…després hi ha el tema de les Tres Xemeneies, on estem treballant i situant els fonaments de la ciutat de futur, a mitjà i llarg termini.
La prioritat de l’Ajuntament són les Tres Xemeneies?
La prioritat és aconseguir un desenvolupament d’aquest sector, amb el màxim consens polític i social possible i que serveixi per donar oportunitats per Sant Adrià i un revulsiu per tot el Barcelonès Nord, on tenim mancances a diferència del Baix Llobregat, on tenen grans infraestructures de comunicació. Aquí necessitem reactivar Sant Adrià i el polígon que compartim amb Badalona.
Aquest és el projecte més gran on us trobeu immersos i en quin punt es troba?
De planejament urbanístic sí. Ara estem en la fase de participació ciutadana, que forma part d’un PDU. La Generalitat, l’Ajuntament de Sant Adrià i el Consorci del Besòs, on la presidenta és la regidora d’urbanisme de Barcelona, per part són quatre administracions, amb dues de les més importants del país.
Una vegada finalitzi el projecte participatiu, quines dates n’hi ha fixades?
Primer s’han de veure les conclusions del procés participatiu i reflectir-ho en documents i plànols. A Sant Adrià, com va ocórrer a La Catalana o a la Mina, tenim tradició d’intentar aconseguir el màxim suport possible. No es pot aprovar una qüestió d’aquest tipus per majories ajustades. Hi ha d’haver un consens important.
Obrim el capítol de les reivindicacions ciutadanes. En quina situació es troba el Crematori?
A finals de 2014 el ple va fer-ne dues votacions amb molt de consens polític. Un cop fet això, l’any 2015 va començar tot el moviment ciutadà, quan ja es va fer la venda. Els informes de la Direcció General de Qualitat Ambiental diuen que no té repercussió en el medi ambient. Quan funcioni el Crematori, els ciutadans de Sant Adrià tindran un servei que ningú voldria però el tindrem a prop. Crec que serà positiu. No ens esperàvem aquest moviment ciutadà quan tots els partits hi estaven a favor.
I a La Catalana s’ha rebaixat l’ha crispació dels pisos turístics?
Hem aconseguit que Neinor (constructor) es comprometia a deixar de banda l’ús turístic en les futures edificacions de la Catalana i quedaria enregistrat als Estatuts. A més a més, es va aprovar per unanimitat un assessorament extern per fer un pla d’usos. És un tema que no hauria d’estar a cada ciutat sinó una normativa catalana, ja que és competència de la Generalitat.
També hi havia força tensió a Sant Joan Baptista arran de les ocupaions.
En aquests moments s’han recuperat 5 pisos i la situació interna és molt més tranquil·la. Esperem solucionat la resta dels pisos en un breu període de temps. La tensió s’ha rebaixat i la seguretat es manté.
Aquests han estat els darrers problemes que s’ha trobat, però n’hi ha mals endèmics per resoldre. El poliesportiu Marina Besòs va estar tancat uns mesos. En quina situació es troba?
Estem a punt de tancar el pla de condicions i poder proposar al Ple fer un concurs per la gestió externa.
Ara mateix ho gestiona l’Ajuntament?
Sí, a través de gestió indirecta.
És inviable que ho pugueu gestionar vosaltres?
Gestionar una instal·lació d’aquestes dimensions és molt complicat. La Mina i Ricart, sí.
La piscina descoberta del Marina Besòs. En quina situació es troba.
Encara hem de veure què posem. La idea és ampliar aquella zona com a parc i promoció del medi ambient.
La piscina del Ricart també es troba paralitzada.
L’Àrea Metropolitana ens va dir que presentéssim una idea de remodelació per altres usos. Creiem que hem de donar-li un ús per nadons i gent gran.
Evoluciona la solució dell bloc d’habitatges Venus?
Vaig parlar amb la Consergeria de Benestar i hem de prendre una decisió a nivell de Consorci sobre quina és la via a seguir. El tema de Venus és un dels principals temes que tenim.
Vostè va parlar amb el President Quim Torra abans de l’estiu.
Sí, va venir a Sant Adrià i li vaig presentar la situació. El Govern de la Generalitat i les institucions ens han d’ajudar. És una prioritat que s’ha d’assumir quant a país. El 35% dels habitatges de la ciutat són de protecció.
Sant Adrià sempre ha estat un referent en aquest aspecte.
De fet, ens situen entre les 25 millors ciutats d’Espanya en servei social. El tema de l’assistència a la llar ho tenim molt desenvolupat, així com la promoció econòmica. Som un dels ajuntaments modèlics de Barcelona.
La pacificació de l’avinguda Catalunya ha tingut una bona rebuda. El mercat s’està consolidant. Sabria dir-nos altres projectes que estiguin a sobre de la taula a punt de ser executats?
A nivell de ciutat començarem la remodelació de La Rambleta, entre finals d’any i principis de 2019. És una inversió de més de dos milions d’euros amb una participació ciutadana dels veïns. La proposta inicial dels tècnics no s’ha alterat gaire i tindrà el nom de Joan Llandrich, després de parlar amb la família i el Sant Gabriel.
Tot i que encara queden 7 mesos per a les eleccions municipals. Vostè és oficialment candidat a encapçalar la llista del PSC de Sant Adrià per a revalidar l’alcaldia… El partit li ha tornat a mostrar la confiança…
Venim d’un moment difícil internament però s’ha tranquil·litzat l’agrupació, la tenim molt dinàmica. Els grans temes de ciutat, amb alguns per resoldre, els hem tirat endavant, amb capacitat de diàleg. Aquest és un dels valors que tenim: el diàleg. En aquests temps tan moguts, l’Ajuntament de Sant Adrià no ha estat un motiu més d’angoixa i desequilibri sinó que hem aportat tranquil·litat i hem fet que sigui l’Ajuntament de tots.