Endesa dóna el primer pas per poder enderrocar les Tres Xemeneies

19/11/2015 – L'empresa ha sol·licitat el permís per enderrocar les Tres Xemeneies i la sala de turbines, en ple procés per declarar la instal·lació bé cultural.

Les Tres Xemeneies semblaven per fi fora de qualsevol peril des que, a finals de setembre, el Ple de Sant Adrià aprovés iniciar els tràmits per declarar l’estructura industrial Bé Cultural d’Interès Local. Setmanes més tard, no obstant, ha transcendit que, uns pocs dies després d’aquell primer pas, Endesa, propietària de les instal·lacions, va entrar al Consistori la sol·licitud pertinent per demolir les xemeneies i la sala de turbines, acompanyada del projecte tècnic corresponent per dur a terme la faraònica obra.

 

El fet d’entrar la documentació un cop iniciat el procés de declaració, però, fa que l’expedició de qualsevol permís relacionat amb treballs a l’antiga central quedi paralitzat a l’espera de la resolució final i la conversió de les Tres Xemeneies en BCIL. Amb aquesta aclaració s’ha volgut calmar els ànims des del govern local, que ha preferit no aixecar gaire la veu amb aquesta qüestió i téprevist trobar-se amb l’empresa energètica per parlar de la situació.

 

“En el millor dels casos, Sant Adrià sortirà perdent diners”

 

Qui s’ensumava aquesta hipotètica situació, i per això porta temps reclamant la declaració de BCIL, és la Plataforma de Conservació de les Tres Xemeneies. El col·lectiu ciutadà lamenta que el Consistori hagi fet el moviment necessari “tard i malament”, i creuen que, en qualsevol cas, la ciutat sortirà perdent. Si bé és cert que la sol·licitud ha entrat dins del procés de declaració, expliquen fonts de l’entitat, el projecte i la documentació són totalment correctes i legals i podran disposar del permís que demanen tot i que, finalment i com és d’esperar, les ximeneies siguin bé patrimonial.

 

S’obren diferents hipòtesis i escenaris, però totes mostren a Endesa amb la “paella pel mànec”, segons l’associació de conservació. Encara que la companyia ha negat qualsevol estratègia i assegura que la sol·licitud és un pas més del procés de desmantellament que ara es troba focalitzat en els tubs de refrigeració, el cert és que la conjuntura li dóna a Endesa poder de negociació. “En el millor dels casos, Endesa podria acceptar mantenir tota l’estructura però demanar, per exemple, l’exempció de l’IBI o traspassar el manteniment a l’Ajuntament. Sant Adrià sortirà perdent diners. En el pitjor, tindrem un litoral ras, sense torres”, apunten des de la plataforma.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,568SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure