El Síndic de Greuges no veu justa la rehabilitació de l’edifici Venus i insta a reallotjar els veïns

20/01/2015 – El Síndic de Greuges de Catalunya va emetre fa uns dies la resolució del cas de reallotjament de l’edifici Venus del barri de La Mina i s’ha posicionat del costat de les reclamacions veïnals.

El Síndic de Greuges de Catalunya va emetre fa uns dies la resolució del cas de reallotjament de l’edifici Venus del barri de La Mina i s’ha posicionat, sense cap mena de dubte, del costat de les reclamacions veïnals. Recordem que, després d’anys d’espera, les administracions van informar el passat estiu que, finalment, l’edifici seria reformat, en comptes d’enderrocat. L’alternativa va despertar la indignació del col·lectiu afectat i sembla no haver agradat tampoc al síndic català, Rafael Ribó, qui considera que es “retrocedeix en la regeneració efectiva del barri, es malbaraten anys d’activitat administrativa, es menys preen les il·lusions dels ciutadans i es condemna a la marginalitat les famílies que no poden fer front” al preu dels pisos nous.

 

La institució de defensa ciutadana conclou que existeix una “manca de voluntat política”, que “cal ser conseqüents amb les decisions i compromisos adoptats” i que, després de 12 anys sense adequacions ni obres, “encara és més clar que no hi ha cap alternativa a l’enderroc”. “El Síndic no pot considerar la rehabilitació com una alternativa justa amb els veïns”, expressa la resolució. Tanmateix, i més enllà de les qüestions econòmiques o urbanístiques, assenyala que aquest procés s’ha de desenvolupar “sense perdre de vista el component social”.

 

Després d’analitzar el cas, Ribó insta les administracions competents a “cercar solucions”, valorar la situació particular de cada família i facilitar el seu reallotjament. Si els obstacles són econòmics, diu, “cal crear instruments que permetin adaptar-se a les necessitats concretes de cada llar” i valorar la possibilitat d’obrir una línia especial de crèdit “amb condicions preferencials, fer acompanyament en la negociació amb bancs o constituir avals per accedir a préstecs”. També pel que fa a les polèmiques en els preus, considera que s’ha “de donar l’impuls necessari al procediment d’expropiació perquè el Jurat d’Expropiació pugui determinar el preu just”. Per acabar, el Síndic ressalta que els veïns haurien de ser compensats pels “perjudicis causat pel temps en què han hagut de malviure en els seus habitatges”, afectats i sense obres de manteniment, i que, aquestes compensacions, podrien ser reduccions del preu per accedir a les noves vivendes.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,572SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure