El president del Consell Comarcal: “No hi ha cap argument per no fer el crematori”

16/11/2017 – El dirigent de la institució que va adjudicar el polèmic projecte diu que és impossible construir el tanatori sense el forn incinerador.

Difícilment el Consell Comarcal del Barcelonès acceptarà la suggerència del govern municipal de Sant Adriàd’anul·lar la venda dels terrenys adjacents a la ronda del litoral per tal de posar fi a la controvèrsia de la futura construcció d’un crematori. En una entrevista amb Diari de Sant Adrià, el president del Consell, Francesc Josep Belver (PSC), defensa que “no hi ha hagut res que justifiqui desfer els actes fets pel Consell Comarcal” entorn del projecte, adjudicat a l’empresa Tanatori del Litoral a l’adquirir el solar fa més de dos anys per uns 5,6 milions d’euros i que ha aixecat una rellevant oposició veïnal a la ciutat.

 

“La lògica diu que no hi ha cap argument que sostingui una decisió així”, addueix Belver, “per fer un revisió d’ofici, hem de tenir una causa i no la sé veure. Ningú me l’ha evidenciat, ni tampoc cap informe ni cap administració m’ha donat un argument jurídic que ho fonamenti”.

 

Tampoc creu possible d’aixecar el tanatori projectat sense el forn incinerador: “No es pot fer, hi ha un contracte públic amb unes condicions. Va haver-hi una licitació pública, en què es va presentar més d’un licitador. Segur que hi va haver empreses de l’àmbit funerari que van veure les bases i van decidir no presentar-se. Si canviéssim les condicions del contracte, al Consell Comarcal li caurien reclamacions”.

 

El darrer ple de l’Ajuntament va aprovar una moció a proposta del govern municipal del PSC perquè el Consell Comarcal estudiï si és viable revertir el traspàs de la parcel·la, del qual l’Ajuntament també va participar al ser-ne propietari d’una petita part. Belver explica que els serveis de l’ens comarcal treballen “per donar resposta a aquest requeriment des dels punts de vista tècnic i jurídic”.

 

El president del Consell explica que, “en un moment determinat”, el Consell Comarcal va consultar a Tanatori del Litoral si veia opció de renunciar al crematori. Segons Stop Crematori i grups de l’oposició, el propi Consell i l’Ajuntament es van comprometre a les sessions que es van convocar de la taula de seguiment del projecte a copsar amb l’empresa possibles alternatives per evitar que el forn incinerador s’arribés a edificar.

 

Els vam plantejar la problemàtica que s’estava suscitant al municipi i si ells, de motu proprio, estaven disposats a minimitzar o a acabar amb la polèmica renunciant a una part dels seus drets i com impactaría en l’operació de vendas. La resposta va ser que els seus serveis jurídics els deien que no s’ho plantegessin perquè tots plegats correríem molt de risc”, diu Belver, que creu obvi que la suspensió del projecte implicaria una despesa per a l’administració pública: “Si tots plegats arribéssim a la decisió de desfer la venda, com a mínim hauríem de tornar els diners de la compra”.

 

Abans d’aixecar-se la polseguera que el crematori ha causat, el Consell Comarcal i l’Ajuntament van pactar les característiques del futur equipament. “Podíem haver plantejat un tanatori sense crematori, però en aquell àmbit no n’hi havia cap, i crec que tots plegats véiem que la possiblitat de fer una instal·lació  d’aquestes característiques aportava més valor en el terreny”, justifica el dirigent del Consell, que remarca que el planejament només contempla que s’ubiquin uns serveis funeraris al solar i que la tramitació es va completar “sense que es presentés cap al·legació ni cap requeriment”. Per ara, les obres no han començat i Tanatori del Litoral està a l’espera d’obtenir la llicència ambiental, de la qual l’Ajuntament va informar a favor de concedir-la el mes passat. 

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,568SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure