Activitats científiques pel cap de setmana del 6 i 7 de novembre

0
45

Aquest dissabte 6 i diumenge 7 de novembre coincidint amb la Setmana de la Ciència 2021 del 12 al 21 de novembre, realitzarem un cap de setmana d’activitats científiques.

Dissabte 6 de novembre a les 11.30 h Pesca científica al Parc Fluvial del Besòs (al marge esquerre, a l’alçada del pont del Cristòfol de  Moura). Diumenge 7 de novembre a les 10.00h Anellament científic d’ocells al Parc Fluvial del Besòs (al marge esquerre a l’alçada del pont del ferrocarril).

Pesca científica:

A l’activitat els participants poden observar les espècies de peixos presents al riu amb exemplars capturats mitjançant la pesca elèctrica, aquest és el millor mètode per quantificar la població de peixos sense perjudicar-los. Un cop capturats els peixos s’anestesien (per tal de reduir-los l’estrès) i es mesuren, estudien, i retornen al riu.

Així mateix es mesuren diversos paràmetres  durant el mostreig tals com la temperatura l’oxigen, la conductivitat el pH l’amoni, els nitrats i els nitrits per tal d’analitzar la salut del riu.

Anellament científic d’ocells:

Un biòleg especialista en ornitologia i anellament recollirà les aus capturades en xarxes, les anellarà, les mostrarà als participants explicant les seves característiques i les tornarà a deixar en llibertat.

L’anellament científic ens permetrà descobrir la diversitat d’aus que viuen a la vegetació dels marges del riu Besòs i del Parc del Litoral, de la mateixa manera contribuirem a fer ciència ciutadana, introduint aquestes dades en la plataforma ornitho.cat i alhora en el visor de fauna de l’AMB.

Totes dues activitats es realitzen anualment i són necessàries per tal de realitzar els censos i estudiar les poblacions de peixos i aus així com l’estat del riu. L’objectiu és obrir aquestes activitats a la ciutadania i alhora realitzar una tasca de sensibilització ambiental per promoure els valors del Parc Fluvial del Besòs i la necessitat de conservar-lo.