Acord amb Adif per a netejar l’abocador de les vies del tren després de gairebé quatre anys

28/10/2016 – La companyia pagarà uns 130.000 euros per a construir un mur i l'Ajuntament avançarà el cost de la retirada de la runa.

 Han hagut de passar gairebé quatre anys i més d’una sentència judicial perquè l’Ajuntament i Adif -l’empresa pública que gestiona la xarxa ferroviària- s’hagin posat d’acord per tal d’intentar posar remei al cúmul d’escombraries que s’estèn en paral·lel als rails dels trens de Rodalies, al cantó del centre comercial Alcampo i en les immediacions de l’estació de Renfe.

 

El govern adrianenc explica que ha assolit un compromís amb la companyia pública, pel qual Adif pagarà uns 130.000 euros en la construcció d’un mur d’uns 400 metres de longitud al carrer d’Eduard Maristany. L’objectiu és posar-s’ho difícil a qui ha pres el costum de llençar residus a la vora de la línia fèrria. Abans que la tàpia s’aixequi, es netejarà l’espai; es calcula que, cap a finals de novembre, s’hauran recollit les deixalles que encatifen el pas de les vies per davant de les Tres Xemeneies i que s’han convertit en la primera estampa amb què topen els passatgers que arriben a Sant Adrià amb el trens procedents del Maresme.

 

Iniciades les comprovacions prèvia a l'obra

La promotora OHL, encarregada de l’obra, va començar els sondejos per bastir la paret la setmana passada. El regidor d’Espai Públic, José Luis Martínez, afirma que s’alçarà amb peces prefrabricades i es preveu que s’allargui des de la frontera amb Badalona fins a l’avinguda de la Platja, on ara no hi ha cap tanca entre el carrer que dóna al polígon industrial i els rails.

 

El tram s’ha convertit en un abocador a l’aire lliure de runa, plàstics, mobles i andròmines de tota mena. Malgrat les tres multes que l’Ajuntament li va imposar, Adif no retira la brutícia des de gener de 2013, excepte alguna feina puntual que ha ordenat per apartar restes que s’havien aproximat massa a les vies.

 

La neteja costarà entre 20.000 i 50.000 euros

Dins de l’acord amb el gestor ferroviari, el Consistori pagarà en primer terme les tasques de desenrunament, i després passarà la factura a Adif per a què compensi la despesa al municipi. Martínez estima que el cost de la neteja al peu del pas del trens pujarà entre 20.000 i 50.000 euros.

 

El regidor pronostica que, abans de finals d’any, l’obra del mur podria estar finalitzada. «S’ha demanat que sigui un mur sòlid, no una tanca, i busquem que sigui una solució definitiva al problema», comenta el regidor.

 

Creació d'un carril bici persuasiu

Martínez afegeix que l’Ajuntament es planteja crear un carri bici de l’avinguda del Maresme fins a l’estació, com a línia de separació entre el mur i la resta del carrer. El vial per a ciclistes s’obriria en el mateix sentit que les vies del tren i separat per una barrera de seguretat del voral, amb la intenció d’impedir que puguin aparcar camions i furgonetes per a dipositar escombraries. Alhora, també s’estudia reordenar la zona d’aparcament ubicada darrere de l’Alcampo i el polígon industrial.

 

Tot i el possible reordenament que es planifiqui a Eduard Maristany, es mantindran les càmeres de seguretat instal·lades fa gairebé un any per a enxampar possibles infractors. En els darrers mesos, s’han imposat multes d’entre 230 y 1.500 euros per abocaments davant de les vies.   

 

El Contenciòs dóna la raó a Sant Adrià

 

A principis d’any, i després de què un incendi avivat per les deixalles dins d’una estació abandonada de Renfe a prop de la plaça de Glòries col·lapsés la xarxa de Rodalies de Barcelona, Adif va admetre que no tenia cura del terreny de la seva propietat a Sant Adrià. Ho va justificar pels litigis que tenia entaulats amb l’Ajuntament. La companyia atribuïa tota la culpa del munt de residus a l'incivisme i responsabilitzava al Consistori de la tasca d’evitar-ho. Va dir que no hi actuaria fins que una resolució judicial li obligués.

 

El govern municipal comenta que els jutges li han donat la raó en els contenciosos que Adif va emprendre contra les tres sancions consecutives de 1.000, 2.000 i 3.000 euros per incomplimients en el manteniment de la via i la tanca. Segons la corporació, les sentències dicten a més que Sant Adrià pot assumir l'import de mesures per a revertir els abocaments i després reclamar a Adif que li ingressi el cost. 

 

L’executiu local va portar la seva demanda perquè Adif es fes càrrec de la neteja fins a l’Audiència Nacional. L’alt tribunal no ha entrat al fons de l’assumpte, comenta l’Ajuntament, però ha reconegut que el municipi està facultat a decretar una ordre d’execució perquè la companyia retiri les restes que s’apleguen junt a la via.

 

L’Ajuntament adverteix que queden altres focus en el tram de línia fèrria a Sant Adrià on també cal retirar escombraries, com darrere de la Ciutat Esportiva de l’Espanyol.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,568SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure