L’Estat descontaminarà la platja del litoral de Sant Adrià

Per segon estiu, la platja adrianenca restarà tancada

Sant Adrià de Besòs estarà un estiu més, el segon, sense la seva principal platja oberta als banyistes. Tot i que les reunions que ha mantingut l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, amb les diferents administracions implicades en la gestió del litoral han començat a donar els seus fruits. El primer, el compromís del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, que gestiona Teresa Ribera, per a impulsar la descontaminació de la platja del litoral, tancada des de finals de maig de l’any passat.

Lligades a la transformació de l’espai de les Tres Xemeneies, les administracions han començat a estudiar diferents opcions. Una d’elles és la descontaminació urgent de la platja i la seva posterior dignificació i de l’entorn del litoral. Les actuacions previstes en el Pla Director Urbanístic també preveuen estabilitzar les platges i millorar la biodiversitat amb espigons i esculls, així com consolidar el passeig entre Sant Adrià i Badalona.

Unes obres que poden durar uns vuit mesos

L’alcaldessa ha declarat estar «satisfeta» de les reunions amb el ministeri, del qual va arrencar el compromís de licitar les obres en breu. No obstant això, una de les condicions que imposa el Govern estatal és que el projecte també pugui comptar amb el compromís de cofinançament de la Generalitat, tal com es va requerir al Govern, l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Precisament, l’interlocutor d’aquests projectes amb la Generalitat és l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que gestiona amb les administracions supramunicipals el projecte de descontaminació que ha elaborat el Consorci del Besòs i que ha lliurat a les diferents administracions amb responsabilitats en el litoral.

El cost de la descontaminació, només de la platja del litoral, s’estima que superarà els tres milions d’euros, i les obres podran tenir una durada de vuit mesos, la qual cosa impossibilita que aquest estiu la platja de Sant Adrià pugui ser apta per al bany i l’ús ciutadà. «No hi haurà platja aquest estiu», es lamenta Filo Cañete, malgrat la petició de «celeritat» a les administracions supramunicipals.

L’alcaldessa destaca la singularitat de la platja del litoral adrianenca, «que no és una platja normal, sinó que té uns usos atemporals, ja que s’utilitza durant tot l’any» com un espai d’oci per a la ciutadania. «Tots trobem a faltar la platja en el nostre dia a dia», reconeix, però entén que «a més de la celeritat és clau la seguretat». De moment, la platja continua tancada, tot i que moltes persones mouen les tanques i accedeixen tranquil·lament a la platja de Sant Adrià de Besòs.

Fa 10 mesos que la platja del litoral està tancada

A finals de maig de 2021, l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs va tancar la platja del Litoral, després que un estudi sobre la contaminació a la capa superficial de la sorra determinés que hi havia risc per a la salut en una zona de la platja. Des de 2018, el consistori analitzava la situació d’espais potencialment contaminats per la històrica presència d’indústries a la zona. Un primer informe de l’any 2020 descartava que hi hagués cap risc en aquesta platja, però aquell mateix informe ja avisava que la situació podia canviar en cas que es produïssin moviments de terra o determinats fenòmens atmosfèrics.

Els temporals del 2020, sobretot el Glòria, i una actuació a la platja va fer aflorar el risc de contaminació. A l’estiu de l’any passat, l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, va demanar al Ministeri de Transició Ecològica que liderés una estratègia per poder descontaminar i dignificar la platja del Litoral i que aquesta pogués reobrir, com a tard, la durant la primavera. Cosa que no passarà.

Estudi sobre la platja del Fòrum: no hi ha elements nocius 

Durant l’agost de l’any passat es feia públic un estudi sobre la platja del Fòrum encarregat per l’Ajuntament de Sant Adrià al Consorci del Besòs on va concloure que a la sorra no hi ha riscos per a la salut. L’informe determinava que les mostres analitzades no tenien restes industrials nocives. Així i tot, l’Ajuntament apuntava que l’estudi elaborat per l’empresa DAC ENVIRO SL no permetia avaluar les capes subterrànies, i assenyalava que qualsevol excavació profunda o temporal de mar podria modificar el diagnòstic fet fins ara. Aquest estudi es va encarregar arran del tancament de la platja del Litoral per presència d’elements contaminants.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,568SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure