El Museu de la Immigració de Catalunya: L’orgull d’explicar la nostra història

Sant Adrià té el Museu de la Història de la Immigració de Catalunya des de 2004. I si Catalunya és terra d’acollida, Sant Adrià n’és un dels seus màxims exponents. Ahir i avui.

 

El Museu de la Història de la Immigració ret homenatge i explica com va venir la gent d'altres pobles d'Espanya a ajudar a construir Catalunya i guanyar-se la vida. Per exemplificar-ho, al Museu hi vam posar un vago de ‘El Sevillano’. Aquell tren que als anys 50 i 60 portava -en un llarg viatge- fins a Barcelona famílies senceres que venien a guanyar-se un futur millor.

 

És un orgull per a mi ser fill de la Catalunya profunda i alhora alcalde d'una ciutat amb multitud de nous catalans vinguts d'altres territoris germans. Aquesta és la grandesa del nostre país: que l’hem fet entre tots. I la seva convivència cívica i lingüística. Catalunya ja ha tingut presidents de la Generalitat no nascuts a Catalunya com el MHP José Montilla. Això és un signe positiu de total normalitat. Això no ho podem perdre mai.

 

Benvinguts tots els qui vulguin estudiar, parlar i difondre aquest fenomen clau en el nostre passat recent. No dubto que en Juanjo Puigcorbé fes la proposta des de la bona fe. El seu lapsus també és reflex que Barcelona i la seva àrea metropolitana hem de parlar més perquè sovint des de la capital es coneix poc i s'interacciona menys amb les seves ciutats veïnes i germanes. La capital i els veïns tenim molt en comú: moltes i molts dels nostres veïns treballen o fan vida a Barcelona i viceversa. Hem de construir un relat en comú i sumar més sinergies que mai. Barcelona i la seva àrea metropolitana som la indústria i el motor de Catalunya i en bona mesura d'Espanya.

 

Parlar-nos i mirar-nos als ulls serà una de les assignatures pendents per tots, mani qui mani, a partir del 24 de maig. A Sant Adrià oferim un element important per aquesta reconciliació metropolitana. Un museu en el que, per cert, la Generalitat i el govern de l’Espanya s’hi ha d’implicar més del que ho han fet fins ara. Perquè és un Museu que ens agermana i que volem que sigui icona de la Catalunya plural en què vivim.

 

Joan Callau

Alcalde Sant Adrià

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure