Registrat al Diari de Badalona

Els impulsors del tanatori esperen les llicències per iniciar les obres aquest 2016

Javier Torres - 17/05/2016
Projecció virtual del tanatori / Tanatori del Litoral

Les obres del tanatori de Sant Adrià començaran aquest 2016, si es compleixen les previsions dels seus impulsors. Tanatori del Litoral, participada per Pompas Fúnebres de Badalona i Àltima, va demanar les llicències d’obres i activitat el passat desembre, i espera poder rebre-les durant els propers mesos d’estiu. Un cop complerts els requisits i condicions legals, la societat posarà la primera pedra de les instal·lacions, que pretenen posar en funcionament la primera meitat de 2018.
 
El projecte definitiu, tot i que continua obert als possibles canvis que l’administració demani per fer-lo totalment viable, contempla un edifici funerari amb cinc sales de vetlla, un oratori, un edifici d’oficines i un crematori amb dos forns, l’element més polèmica de la iniciativa. Del total del terreny que la societat va adquirir a través de subhasta pública, només un 20% serà edificat, mentre que els 8.000 metres quadrats restants seran un espai “obert, enjardinat, integrat en l’entorn i amb una zona d’aparcament habilitada per a 110 vehicles. En total suposarà una inversió d’uns dos milions d’euros.
 
“Volem que sigui una instal·lació integrada en el territori, que afegeixo zona verda, orientada al riu”, expliquen els responsables del projecte, que han previst una planta funerària en la que cada sala de vetlla sigui independent de la resta i envoltada de natura. “És un concepte diferent i més íntim”. En aquest sentit, l’activitat del servei estarà orientada cap al Besòs i donarà l’esquena a la Ronda Litoral, de la que es vol aïllar.
 
Un dels conceptes complicats de la zona i que el grup ha volgut planificar al detall és la mobilitat. Tanatori del Litoral ha encarregat un estudi a una empresa externa que ha planificat els moviments de vehicles a l’entorn i els accessos a la instal·lació.
 
Defensen la “innocuïtat” dels forns
 
Pel que fa a la sonada polèmica sobre els forns crematoris, els responsables del projecte asseguren haver “acreditat la innocuïtat” del servei de forma constant i afirmen ser “molt curosos amb els paràmetres ambientals”. “Gestionem quasi una desena de tanatoris i forns a diferents municipis i estem molt conscienciats amb la protecció ambiental”.
 
La instal·lació acollirà dos forns de baixa capacitat que incineraran uns 200 cossos a l’any, segons els càlculs inicials. Les xifres d’incineració a Sant Adrià, assegura Tanatori del Litoral, ronden el 40%, mentre que el global de l’àrea metropolitana és del 50% i té encara un ampli marge de creixement. Per aquest motiu consideren que es tracta d’un servei necessari que evitarà el desplaçament de molts ciutadans.
 
Pomas Fúnebres i Àltima recorden que per obtenir la llicència d’activitat necessiten tres informes positius d’agents com la Direcció de Qualitat Ambiental de la Generalitat i de Bombers, i insisteixen en que acompliran tots els paràmetres i mesures que exigeixin les administracions competents. D’altra banda, sostenen haver mantingut reunions amb tots els grups municipals de l’Ajuntament de Sant Adrià, haver-se trobat amb la plataforma Stop Crematori i fins i tot haver convidat el col·lectiu a “totes les reunions amb el Consistori”; una opció que van denegar, afirmen. “No tenim res a amagar”.
 
Respecte les qüestions legals de l’operació, Tanatori del Litoral recorda que la venda dels terrenys ja contemplava la instal·lació d’un tanatori amb crematori, que les empreses que hi van optar ja ho feien amb aquesta idea i que ara “jurídicament no es pot canviar”. “Aquesta iniciativa incorporava els forns des de 2008”. I amb aquesta idea van pagar quasi sis milions pels terrenys i, a dia d’avui, tenen dipositat un aval d’un milió que l’administració exigia per assegurar-se que el comprador desenvoluparia el tanatori en un temps estipulat i no especularia amb el sòl.

Comentaris
imatge de moregarjuan
El mero hecho de cumplir la legislación no significa ni de lejos, garantía de inocuidad.También cumple la legislación (quiero pensar) la incineradora de TERSA,y los vehículos que cada día pasan por millares por las congestionadas vías que atraviesan nuestra ciudad. Pero este hecho legalista no impide que nuestra ciudad sea una de las más contaminadas de Catalunya. Es por ello que no queremos que se sumen más actores contaminantes por muy legalista y cumplidora de la legislación que sea.
+1
-65
-1
Realment després de llegir mes de dos vegades el text, només trobo a faltar la "coletilla" al final de l'article: "TEXT: TANATORI DEL LITORAL". És increïble veure com volen enganyar a la gent. 200 cremacions anuals??? Sempre han dit que rondaran les 750 (com a molt al dia, paraules de l'alcalde i de la pròpia empresa). També em sobta molt com tindran la caradura de tirar endavant amb un projecte que te el rebut de més de 6000 persones. Això és governar per les persones??? Ningú vol veure que a Sant Adrià ja no hi cap més contaminació? És per estar orgullosos i orgulloses de que el 1,39% del CO2 industrial surti de terres adrianenques??? Això és la marca Sant Adrià que alguns volen. Fàstic
+1
-33
-1
imatge de Maper
L'actual govern municipal ha estat ocultant a tota la ciutadania que el tanatori inclou 2 forns crematoris, i segons sembla ja ho havien acceptat i signat allà per l'any 2008 (governaven els mateixos que ara). Ara que els ciutadans ho sabem, s'ha creat una plataforma opositora recolzada per més de 6.000 signatures, cosa que sembla que al govern se la bufa. L'actual consistori del PSC governa amb els 3.481 vots que va obtenir en les últimes eleccions municipals. Potser els veïns hauríem de prendre nota per a les properes i no oblidar actuacions com aquesta.
+1
-50
-1
Qualsevol atemptat contra la nostra salut tindrà una resposta contundent. Estem organitzats i cada cop en som més i més cremats. Ja n'hi ha prou d'instal·lacions amb bagatge negatiu. Sabem que es poden promoure un altre tipus d'equipaments perquè tots els terrenys a La Catalana estan ben situats i són atractius. Sí que hi han alternatives viables.
+1
-49
-1

Pàgines

Afegeix el teu comentari