Registrat al Diari de Badalona

Els patinadors del desert

Bernat López
L'Hockey Tucans s'implica amb els saharauis I Foto: B.López.
L’Associació Sant Martí Esport i l’Hockey Línia Tucans col·laboren amb diferents entitats per fer passar un bon estiu als nens i nenes saharauis acollits per famílies catalanes.

14/07/2016 – L’Associació Sant Martí Esport i l’Hockey Línia Tucans col·laboren amb diferents entitats per fer passar un bon estiu als nens i nenes saharauis acollits per famílies catalanes.
 
Aterren a Barcelona cada any en la mateixa època i després de molts mesos alternant la calor extrema i el fred nocturn característic del Sàhara. Catalunya rep a l’estiu uns 500 nens i nenes saharauis i els reparteix en famílies d’acollida que estableixen vincles molt forts amb els seus ‘convidats’.
 
Les famílies solen acollir el mateix nen o nena any rere any i això fa que l’infant no necessiti temps per adaptar-se a l’entorn on aterra. Així doncs, durant els mesos de juliol i agost, Catalunya es converteix en un petit segment de territori del Sàhara Occidental i articula una àmplia oferta d’activitats perquè els nens i nenes saharauis puguin gaudir d’un estiu com cal.
 
En una d’aquestes iniciatives solidàries hi participa un club adrianenc: l’Hockey Línia Tucans. En coordinació amb l’Associació Sant Martí Esport (ASME), l’entitat presidida per Juan Gallardo obre les portes de la pista poliesportiva de la Pau per ensenyar a patinar als infants acollits per famílies de Barcelona.
 
Luisa París, directora de promoció esportiva d’ASME, ens explica com col·laboren amb les associacions ‘Poble Nou amb el Sàhara’ i ‘Sahandreu’ dins del programa ‘Vacances en pau’ per tal d’aconseguir que els nens i nenes saharauis es diverteixin.
 
“Cada estiu arriben 500 nens i nenes a Catalunya procedents del Sàhara Occidental. Passen aquí els mesos de juliol. Aquestes entitats es dediquen a recaptar fons per afrontar totes les despeses que comporta el seu trasllat a Espanya”, relatava Luisa París en primera instància.
 
“Des d’ASME, i sobretot des de Tucans, col·laborem amb aquestes iniciatives convidant els nens a les nostres instal·lacions perquè aprenguin a patinar. És una pràctica totalment desconeguda per ells, ja que al desert és impossible fer-ho”, afegia a continuació.
 
Durant el juliol, monitors sorgits de Tucans obren les portes de la pista la Pau dues tardes a la setmana i organitzen diferents jocs i activitats amb els patins, els discs i els estics. Ja fa 14 anys que el club va començar a col·laborar amb les associacions que lluiten pel bé dels refugiats saharauis.
 
Diversió assegurada
 
En la visita efectuada a les instal·lacions de l’Hockey Tucans per conèixer de primera mà com es gestionen les activitats programades pels joves del Sàhara Occidental, topem amb una pista plena de nens i nenes d’entre 8 i 12 anys. Tots salten, corren, juguen amb pilotes i aprenen els secrets bàsics del patinatge en línia. Només alguns s’atreveixen a provar sort amb l’estic.
 
En Bachir té 12 anys i, igual que en Hassan i en Mohamed Salem, ja fa set estius seguits que viatja cap a Catalunya. “M’encanta menjar pizza i hamburguesa quan vinc aquí”, reconeixia aquest jove de Dakhla.
 
Segons explica en Hassan, “no els ha costat gaire aprendre a patinar”, ja que “els monitors es porten molt bé amb nosaltres i ens ensenyen bé”. A ell, igual que a la resta dels seus amics, “sempre li agrada venir a Barcelona” i “voldria viure a Espanya.
 
En Mohamed Salem, un dels més ‘veterans’ d’aquest gran exèrcit de patinadors del desert, es declara un enamorat de l’aigua. “La platja, el casal i la piscina és el que més m’agrada de Barcelona. El patinatge també és molt divertit, sobretot perquè al Sàhara no el podem practicar. Allà tot és de sorra i terra”, lamentava amb un somriure innocent.
 
Per acabar la jornada, a la Pau hi fan acte de presència les autoritats. Acompanyats per Carles Ortiz, vicepresident de Tucans, Quim Pastor, Secretari General de la Federació Catalana de Patinatge, i Mònica Piosa, Directora tècnica de la Federació, arriben a la pista per conèixer els nens i nenes saharauis i entregar-los diferents obsequis (samarretes i motxilles esportives). La tradicional fotografia de família posa el punt final a un dia intens i d’objectius complerts: els nens s’ho han passat bé. 

Afegeix el teu comentari